Expositie ‘Jong bloed’ in de raadszaal

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
SINT ANTHONIS / WANROIJ – Kunstenares Miriam Janssen-Meulepas doet mee aan de expositie ‘Jong bloed’, maar haar fascinatie ligt eigenlijk bij ‘Oud bloed’. “Als je mijn werk ziet, dan spreekt daar de ‘vergankelijkheid’ van de mens uit. Want of je het wilt of niet, met de ouderdom treedt onherroepelijk het verval in.”

De 54-jarige Miriam Janssen, vorig jaar een opvallende debutant tijdens Kunstdorp Sint Anthonis, is één van de vier kunstenaars die vanaf 20 juli tot 24 augustus werk laat zien in het gemeentehuis in Sint Anthonis. In de periode 1995-2005 schreef de Wanroijse zes boekjes over creatieve hobby’s. “We stonden op hobbybeurzen en ze gingen als zoete broodjes over de toonbank”, zegt Miriam lachend. Toen ze in 2006 de stap maakte om te gaan studeren aan de Kunstacademie in Arendonk (België), stopte ze met schrijven en legde al haar energie de opleiding beeldhouwen (boetseren, portret en model). “De eerste jaren doe je de brave dingen. Dan maak je klassieke beelden en torsen. Dat is belangrijk als basis.” De grootste voldoening vond ze in het vrije werk dat ze vaak thuis maakte. “Ik wist meteen dat ik dat wilde; daar kan ik echt mijn ei in kwijt.”

[image=284796]

Zichtbaar genietend presenteert Miriam haar nieuwe atelier achter in de tuin, waar ze zich helemaal kan verliezen in haar werk. “Het is dat ik een huishouden heb, anders zou ik hier de hele dag lekker aanrommelen”, zegt ze lachend.
Hier heeft ze ook een aantal van haar kunstwerken zijn gestald. In een hoek ligt een kadaver van een hond bij twee verminkte manfiguren. En verderop staan beelden van opmerkelijke oude vrouwen, met hun verweerde gezichten, hangende borsten, onvolledige ledematen en opengereten lijven. Of die vrouw met haar gemankeerde rolstoel. “Mijn inspiratie is de vergankelijkheid van de mens. Daar ben ik op gericht.” Waarom? Misschien wel om de anti-agingcultuur met botox- en plastische chirurgie een ‘spiegel’ voor te houden van de eindigheid van het leven. “De vergankelijkheid is de realiteit, dat is wat wij niet willen zien.” Los daarvan zegt Mariam te kunnen genieten van de schoonheid van ‘uitgeleefde’ vrouwenlijven.
Ze maakt haar beelden van polyester, waarin roestvezels en stalen staketsels zijn verwerkt. “Na het gieten werk ik de lichamen open. Daarmee wordt de pijn van het ouder worden versterkt.” Haar beelden komen overigens prima tot hun recht op een buitenlocatie.
Erg benieuwd is Miriam naar de reacties op haar werk, dat vijf weken lang is te zien in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Brink in Sint Anthonis. Ze exposeert hier samen met Frans Jacobs en de zussen Janneke en Fleur Baltussen, alle drie afkomstig uit Westerbeek. ‘Jong bloed’, de titel van de expositie, verwijst naar het feit dit viertal sinds kort is ingelijfd bij de gemeentelijke Kunstkring. De expositie wordt op zondag 20 juli om 15.00 uur geopend. Verder te bezoeken tijdens openingstijden van het gemeentehuis. Zie verder
www.kunstkring.com.
Meer berichten