Kunstpleinen viert tienjarig bestaan

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
SON EN BREUGEL – Ook dit jaar staan er weer veel beeldhouwwerken tentoongesteld in het centrum van Son en Breugel. Kunstpleinen viert alweer haar tiende verjaardag en is volgens kunstvereniging Ars Longa, de organisatie, niet meer weg te denken uit het dorp.

[image=283103]

Het is elke keer weer een mooi gezicht. De vele kunstwerken van voornamelijk beeldhouwers, die opgesteld zijn in de buitenlucht op het Raadhuisplein en het Kerkplein. “Het is elke keer weer een enorm gezellig evenement”, vertelt Thea Hoefsloot, lid van de commissie kunstpleinen van Ars Longa. “Zeker als het ook nog mooi weer is.” De kunstvereniging Ars Longa uit Son en Breugel hield tien jaar geleden voor het eerst een expositie in de buitenlucht. “Een evenement van enkele weken rondom de vijver, maar helaas werden enkele objecten vernield omdat er geen toezicht was. Hierdoor waren we genoodzaakt om de expositie voortaan nog maar één dag te laten plaatsvinden. Eerst op het kunstpad bij de kerk in het centrum van Son, maar in de loop der jaren zijn we zo gegroeid dat we nu ook beelden op het Raadhuisplein tentoonstellen.”

Diversiteit
Ondanks dat er voornamelijk beeldhouwwerken worden geëxposeerd, is er wel een grote diversiteit aan deze werken te bewonderen. “Van abstract tot heel concreet en van bronzen beelden tot stenen en keramische beelden. Er is echt voor iedereen wat wils.” De kunstenaars komen uit Son en Breugel, Nuenen, Sint Oedenrode en Eindhoven. “Het is elke keer weer mooi om te zien dat deze lokale kunstenaars hun nieuwe werken willen tentoonstellen op de Kunstpleinen. Daarnaast leren de kunstenaars elkaar ook kennen en kunnen ze inspiratie opdoen.” Voor de bezoekers is het mogelijk om de kunstwerken te kopen.

Jubileum
De editie van dit jaar krijgt een feestelijk tintje in verband met het tienjarig bestaan. “We hebben namelijk gewerkt aan een crowd-art project, naar voorbeeld van van Louise Nevelson. Dit wordt geplaatst in de kiosk op het kerkplein. Ongeveer veertig kistjes van dezelfde afmeting worden naast elkaar en op elkaar opgesteld. In elk kistje is iets anders te bewonderen. Zelf heeft Thea Hoefsloot in haar kistje een aantal boompjes gemaakt met een verwijzing naar kunst met een grote K en de spreuk Vita Brevis – Ars Longa: het leven is kort, de kunst duurt lang. Volgens Hoefsloot is het ook voor de organisatie nog een verrassing hoe het project eruit komt te zien, “maar het wordt waarschijnlijk een kleurrijk geheel.”

Toekomst
Ars Longa hoopt dat de Kunstpleinen nog lang blijft bestaan. “Voor de toekomst zou het nog wel leuk zijn als er ook wat grotere beelden tentoongesteld worden. Dat hebben we in de afgelopen jaren pas twee keer gehad. Dit mede omdat Kunstpleinen één dag plaatsvindt en het wel een hele onderneming is om zo’n groot object te vervoeren.” Voor nu hoopt Hoefsloot dat het zondag mooi weer is en dat er weer veel mensen de Kunstpleinen komen bezoeken.

Informatie
Kunstpleinen vindt plaats op zondag 6 juli van 11.00 uur tot 17.00 uur op het Kerkplein en het Raadhuisplein. Meer informatie is te vinden op www.arslongakunst.nl. Toegang voor de expositie is gratis.
Meer berichten