Laatste open dag bij gemaal Van Sasse

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
GRAVE - Voorlopig voor de laatste keer zal gemaal Van Sasse zijn deuren openen op de laatste zondag van de maand, van 14.00 tot 17.00 uur. Op 28 april kan het publiek nog een keer een kijkje nemen in het oude gemaal. Een grote renovatie in en rond gemaal Van Sasse zorgt ervoor dat er in 2013 vanaf 1 mei en een groot gedeelte van 2014 geen maandelijkse openstelling van het gemaal is.

[image=162803]

Gemaal Van Sasse is het eerste elektrische gemaal dat gerealiseerd is door waterschap De Maaskant. Het gemaal werd aangelegd rond 1928 in het kader van waterbeheer in het Land van Cuijk, rivier de Raam. Vanaf de oprichting in 1921 werkte waterschap De Maaskant aan de waterbeheersing. Vooral de Raam veroorzaakte problemen. Niet alleen was de uitmonding in de Maas, bij de oude haven in Grave, te krap ook voerde de Raam zuur Peelwater aan.
In 1927 ging het bestuur van De Maaskant akkoord met de plannen tot bemaling. Een nieuw gemaal in een nieuw te graven monding van de Raam ten westen van Grave zou deze taak moeten kunnen vervullen. In 1929 werd het gemaal in gebruik genomen. Rond 1950 en nog eens in 1981 is een deel van de apparatuur gemoderniseerd. Het gemaal is genoemd aan Jhr. Mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant.

Activiteiten
"Een mooie wandelroute die begint en eindigt bij Van Sasse brengt u langs mooie stukjes in de omgeving. Deze ligt voor u klaar in het gemaal. Ook de excursies voor groepen en/of scholen die op afspraak willen komen liggen voor onbepaalde tijd stil. Gemaal van Sasse ligt aan de Mars van Wijthdijk 1 in Grave. Dit is enkele meter vóór de brug linksaf. Publiek blijft welkom, ieder laatste zondag van de maand, bij museumgemaal Caners in Gewande (bij Oss) van 13.00 tot 17.00 uur en scholen kunnen er terecht op afspraak", aldus waterschap Aa en Maas.

Meer berichten