Cabaretiers maken zich hard voor Weijertheater

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
BOXMEER - Tientallen geïnteresseerden, waaronder de cabaretiers Mark van de Veerdonk, Guido Weijers en Sjaak Bral, waren donderdagavond naar de eerste gemeenteraadsvergadering van de gemeente Boxmeer in 2012 gekomen om het Weijertheater een hart onder de riem te steken. Een delegatie van De Weijer reikte tijdens de spreektijd voor burgers een petitie met 2.229 handtekeningen uit waarin de gemeente wordt opgeroepen de theateractiviteiten in De Weijer te behouden.

[image=203030]

Op bevlogen wijze roemde Riet van Lith van De Weijer 'de goede theaterprogrammering en het warme en publieksvriendelijk theater'. "Vaste bezoekers zullen hun vertier elders gaan zoeken", zinspeelde Van Lith op het verlies aan leefbaarheid voor Boxmeer. "Een station, ziekenhuis en winkelcentrum, maar wat heb je daar aan als je geen cultuur hebt?", vroeg zij zich af.
In totaal werden 2.229 handtekeningen overhandigd aan burgemeester Van Soest, die aangaf 'dat de woorden niet op rotsige bodem zijn gevallen'. "Misschien moeten we een gezamenlijke oplossing zoeken", liep Van Soest al vooruit op de toekomstige besluitvorming.

Apatisch
Hilarisch was zijn act, maar serieuzer nog was zijn ondertoon: Mark van de Veerdonk, verkleed als rechter, stak een prachtig schouwspel op waarbij hij harde woorden niet schuwde. Hij noemde het voorgenomen besluit om de theateractiviteiten in De Weijer te stoppen 'apatisch'. "Sluiting voelt als het niet doorgaan van de Metworstrennen. Cultuur mag wat kosten, gooi het niet weg!"
Sjaak Bral vulde aan: "Zonder Weijertheater ook geen Carré. Dit soort theaters zijn namelijk ideaal voor de try-outs. Kleine plaatsen, met kleine mensen, zorgen ervoor dat er grootse dingen kunnen gebeuren!"

[image=203031]

[image=203032]
Meer berichten