Schouwburg Cuijk verlaagt toegangsprijzen

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
CUIJK - De Schouwburg Cuijk verlaagt de toegangsprijzen voor het theaterseizoen 2012-2013. Daarmee haakt de Schouwburg in Cuijk in op het BTW-standpunt van de brancheverenigingen Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) en Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) om theater- en concerttickets goedkoper te maken vanwege de BTW-verlaging.

[image=194054]

Beide brancheverenigingen hebben tijdens hun respectievelijke ledenvergaderingen de afgelopen dagen hun standpunt bepaald aangaande de btw-verlaging. Ze waarderen het zeer dat de lentecoalitie het culturele en economische belang van theater en concerten in al haar gelederen erkent en dit tot uitdrukking brengt door het btw-tarief op toegangskaarten terug te brengen naar het oude tarief van 6%. Zij vinden dat het btw-voordeel ten gunste moet komen van de bezoeker en de kaartprijs moet worden verlaagd. Zij roepen daarnaast andere partijen in de sector op de consument centraal te stellen.

Toegankelijk
VVTP-voorzitter Erwin van Lambaart: "Nu de politiek een gebaar maakt en gevoelig is gebleken voor onze argumenten geven we voordeel terug aan de bezoeker. We produceren in Nederland indrukwekkende voorstellingen van hoge kwaliteit. Die maken we op deze wijze voor het Nederlandse publiek goedkoper en dus breder bereikbaar voor alle lagen van de bevolking. We gaan voor meer publiek tegen lagere prijzen."
Jacques Wallage, co-voorzitter van de VSCD, licht toe: 'Podia en festivals kunnen door de btw-verlaging het publieksbereik vergroten zodat de podiumkunsten in Nederland voor een breed publiek toegankelijk worden. Het btw-voordeel is dus goed nieuws voor het publiek.'

Schouwburg Cuijk
Directeur Sjoerd Meijer van Schouwburg Cuijk volgt het standpunt van VVTP en VSCD en zal de toegangsprijzen verlagen. "Op dit momente worden de abonnementen verwerkt; het abonnementenpubliek zal straks al kaarten voor de nieuwe en dus lagere prijs ontvangen. De toegangsprijzen op de website van Schouwburg Cuijk zullen spoedig worden aangepast aan de nieuwe lagere prijs. Het publiek wordt verder geïnformeerd vóór de losse kaartverkoop die op 10 juli van start gaat."

BTW-verschil
De BTW op theaterkaartjes was sinds 1 juli 2011 19%. Als gevolg van het lenteakkoord zal de btw weer teruggaan naar het oude tarief van 6%, wat een positief verschil oplevert van 13%. Producenten en theaters waren in 2011 genoodzaakt de btw-verhoging door te berekenen aan de bezoeker, hoewel ook bij veel voorstellingen de btw nooit is doorberekend. Het is aan de individuele theaters en producenten om de nieuwe prijzen vast te stellen per voorstelling. Er zijn incidentele voorstellingen die niet in verkoopprijs zullen worden verlaagd, onder andere door internationale contractuele afspraken of omdat ze reeds onder de kostprijs zijn komen te liggen.

Meer informatie en een online overzicht van het theaterseizoen 2012-2013 is te vinden op: www.schouwburgcuijk.nl.
Meer berichten