Afbeelding

Kinderboekenweek in Liberty Park Overloon

Kunst en cultuur 93 keer gelezen
OVERLOON - Het oorlogsmuseum in Overloon heeft van een leraar een grote kinderboekencollectie over de oorlog geschonken gekregen. En daarom heeft het museum nu bij het begin van de Kinderboekenweek een speciale lees- en luisterhoek voor kinderen ingericht.

De gepensioneerde PABO-docent Toon van Himbergen uit Maarheeze nam zich in 1995 voor zijn collectie Nederlandstalige kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog compleet te maken. Maar hij wist van tevoren niet wat dat zou gaan betekenen. Nu, zeventien jaar verder, puilt zijn privé-bibliotheek uit en zocht hij een goed onderkomen voor zijn verzameling.
Het gaat in totaal om meer dan zesduizend boeken en verhalen over kinderen in de oorlog, of die speciaal voor kinderen over de oorlog zijn geschreven. De eerste vijftienhonderd boeken zijn inmiddels naar het museum in het Liberty Park verhuisd. De rest volgt later.

[image=224861]

Gevarieerd
Het is een heel gevarieerde verzameling. Er zitten zowel autobiografische boeken bij, maar ook bijvoorbeeld jeugdromans. Opmerkelijk is dat de oudste boeken in de collectie al van vóór de oorlog dateren. Dat komt omdat er ook boeken bij zijn over de Spaanse burgeroorlog, die in het zuidwesten van Europa onlosmakelijk met de Tweede Oorlog verbonden is. Die burgeroorlog duurde van 1936 tot 1939, dus speelde zich af nog voordat de oorlog hier in Nederland begon.

Beeldvorming
Het museum gaat met de geschonken boeken een paar dingen doen. Zo is het de bedoeling dat er onderzoek gedaan gaat worden naar de rol van jeugdliteratuur bij de beeldvorming over de oorlog. Ook wordt er gedacht om een speciale kinderboekententoonstelling te maken. Maar daarop vooruitlopend heeft het museum nu al een gezellige lees- en luisterhoek ingericht voor (groot-) ouders en (klein-) kinderen.

Blikvanger
In die hoek staat het kinderboek centraal, zowel letterlijk als figuurlijk. Er is als blikvanger een enorm boek getimmerd, van ruim twee meter hoog, waarin kinderen kunnen luisteren naar een deel van het boek 'In het hol van de leeuw' van de schrijver Gerard Sonnemans. De lees- en luisterhoek is qua taalgebruik speciaal gericht op kinderen van het basisonderwijs. Er zijn korte verhaaltjes, bijvoorbeeld over duikboten en schuttersputjes, die voorgelezen kunnen worden. In een museum waar iedereen veel verschillende indrukken opdoet, lijkt zo’n vertelplek een welkom rustpunt.

Downloaden
Het is overigens niet de bedoeling dat boeken uit de kinderboekencollectie zullen worden uitgeleend, maar er zal wel een speciale lijst met alle boeken uit die collectie via de website van het museum te downloaden zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant