Einde subsidie voor De Meander

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
LAND VAN CUIJK - De gemeenten Sint Anthonis, Bergen, Gennep en Boxmeer hebben vandaag (dinsdag 22 november) het voorgenomen besluit genomen om de subsidierelatie met Kunstencentrum De Meander te beëindigen per 1 januari 2013. De gemeenten Cuijk en Mill & Sint Hubert hebben het voorstel nog in beraad.

[image=156149]

De reden dat genoemde gemeenten volledig de subsidierelatie wensen te beëindigen per 1 januari 2013, is dat zij het niet als hun kerntaak zien om kunst- en cultuuronderwijs aan te bieden via een kunstencentrum. Het kunstencentrum werd gesubsidieerd om het productaanbod voor iedere inwoner van de deelnemende gemeenten toegankelijk te maken. Dit heeft echter niet geleid tot de gewenste toegankelijkere tarieven. Een vergelijkbaar aanbod wordt financieel laagdrempeliger aangeboden in de markt.

Compensatie
De gemeenten zijn voorstander van doelgroepgerichte subsidiëring of ondersteuning via bestaande ondersteuningsmaatregelen. Bovendien worden de mogelijkheden onderzocht van rechtstreekse subsidiëring van harmonieën en fanfares voor het volgen van muziekonderwijs. Wanneer de gemeenteraden besluiten tot volledige uittreding per 1 januari 2013, treedt de compensatieregeling in werking. Deze verplicht de uittredende gemeenten een afkoopsom te betalen. De afkoopsom geeft De Meander een goede basis om een organisatorische doorstart te maken.
Meer berichten