Eik van staal als eyecatcher

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
OPLOO – Het idee van kunstsmid Juul Baltussen om de legendarische ‘rowen bom’ als landmark in het Avonturenpark van stichting Graancirkel in Oploo in vol ornaat te laten herleven, wordt in brede kring enthousiast ontvangen.

“Als er animo voor is, dan ga ik me er gruwelijk in verdiepen. Want ik wil dit heel erg graag maken”, vertelt de gedreven kunstsmid uit Westerbeek.

[image=191496]

Landmark
De laatste resten van de eens zo trotse eik liggen sinds 1980 langzaam en stilletjes te verteren op het eilandje van de vroegere waterburcht ’t Juffere. Eeuwenlang was de ‘rowen bom’ (rauwe boom) een machtige en markante eik die ten oosten van het dorp op de hoek van een bolle akker stond als grensscheiding.
Geplant rond 1620 groeide hij uit tot een gevaarte van uiteindelijk 12 meter hoog en een omtrek van 7 meter. “Zo groot, daar had ik stilletjes op gehoopt”, zegt de kunstsmid.
Toen de kunstsmid met Oploose roots kort daarop met voorman Tiny Hendriks van de Graancirkel over de ‘rowen bom’ zat te ‘bomen’, kreeg hij plotseling de ingeving om de boom op ware grote te maken. Als landmark en kunstwerk, maar vooral als klim- en speelobject. Een holle boom, waarin kan worden geravot en geklommen, die een ‘echoput’ en uikijktoren kan zijn.

Lees verder in De Maas Driehoek van deze week.
Meer berichten