Vijf kilometer aan archief

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
GRAVE - Deze maand is het exact 50 jaar geleden dat de Archiefdienst Land van Cuijk werd opgericht.

Het initiatief van de tien toenmalige gemeenten in het Land van Cuijk - in 1994 samengevoegd tot vijf gemeenten - werd met open armen ontvangen door de sterk groeiende groep geschiedvorsers in en buiten de regio. Het archief zetelde aanvankelijk in het gemeentehuis in Cuijk, toen even in het Wit-Gele kruisgebouw in Grave en vervolgens vele jaren in de kelder van het oude gemeentehuis te Grave. Na een turbulente periode van verhuizingen en de nodige omzwervingen zijn de archieven sinds 2008 ondergebracht op de modern uitgeruste locatie Grave van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), dat zijn hoofdvestiging heeft in Den Bosch.
In september 1964 kwam Harm Douma in dienst als chartermeester en later als streekarchivaris. Rondreizend op de Solex of fiets gingen Essink en Douma naar de gemeentehuizen, vanwege de versnipperde ligging van archiefstukken. In 1987 overleed Henk Essink, een markante persoonlijkheid die in Grave werd vereeuwigd via de Essinklaan.
Douma nam het heft in handen, maakte het archief tot een goudmijn voor geschiedvorsers en boekte historisch grote successen. In 1995, na ruim 31 jaar trouwe dienst, nam Harm Douma afscheid van ‘zijn’ archief. Hij werd opgevolgd door Gerjan Hulsegge. Het BHIC heeft zo’n 30 kilometer aan archieven in huis, waarvan al gauw zo’n 5 kilometer in de veilige archieven te Grave. Wie onderzoek wil doen, kan er zonder afspraak terecht. Voor meer informatie: www.bhic.nl.

[image=125342]
Meer berichten