'Kameraden gezocht, maar vrienden gevonden'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
SON EN BREUGEL – Het Sonse Sint Catharinagilde is tevreden teruggekeerd uit het Oostenrijkse Freistadt. Daar bezochten de Sonse gildebroeders op 9, 10 en 11 juli het zogenaamde Landesfest, dat een overweldigende indruk maakte en heel wat vrienden opleverde.

[image=145859]

Alle deelnemende korpsen traden op zaterdagavond 10 juli in vol ornaat aan op de Hauptplatz, waaronder het Sonse gilde en het Burgerkorps uit Freistadt, dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Het Sint Catharinagilde verzorgde tijdens die bijeenkomst twee vendelhuldes: een ter ere van de jubilarissen van het Burgerkorps en later op de avond voor de nieuw toegetreden leden. Die geste waardeerden de aanwezigen zeer: vendeldemonstraties zijn bij Burgerkorpsen namelijk onbekend.

[image=145860]

Er volgden nog verschillende geweer- en kanonsalvo’s, een gezellige feestavond, op zondagmorgen al vroeg de veldmis en een rondgang door de stad met aansluitend Früschoppen. ’s Middags werd het Landesfest officieel afgesloten. “Voor ons was het een prachtig evenement om mee te mogen maken”, laat gildebroeder Ad van de Ven weten. “Het was heel anders dan een gildefeest, maar op een aantal punten toch ook weer vergelijkbaar. Zoals de onderliggende verbondenheid, tradities en vriendschap.” Het Catharinagilde schonk de gastheren nog een herinneringsschild, waarmee de voorzitter van het Burgerkorps zeer verguld was. “We hebben kameraden gezocht, maar vrienden gevonden”, sprak hij dankbaar.
Het Catharinagilde denkt momenteel na over een tegenbezoek van het Burgerkorps aan Son en Breugel.

[image=145861]
Meer berichten