Expositie Jef Bertels in het Graafs Museum.
Expositie Jef Bertels in het Graafs Museum.

Expositie Jef Bertels in Graafs Museum

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

GRAVE | Het is 'Jeroen Bosch'-achtig maar anders en van de 21ste eeuw. De Belgische Jef Bertels exposeert, met zijn 'fantasiewereld' geschilderd op doek, in de expositieruimte van het Graafs Museum.

Bertels stelt zijn werk tentoon in binnen- en buitenland. Hoe komt hij in Grave terecht? "Acht jaar geleden", vertelt de Graafse kunstenaar Joshua Pennings, "heb ik Jef Bertels ontmoet. Sindsdien trekken we vaker gezamenlijk op. In Rusland hebben we samen geëxposeerd. Deze tentoonstelling komt nu naar Grave, onder de titel Imagination. Jef is een beeldend kunstenaar die de toeschouwer de gelegenheid geeft om mee te fantaseren. Zelf maak ik sculpturen van staal, ook uit een verzonnen werkelijkheid. Mijn samenwerking met Jef werkt naar beide kanten versterkend".
Pennings laat in het Graafs Museum vrijer werk zien: "ik ontdek steeds nieuwe manieren om mijn beelden een 'suggestie' mee te geven.
Jef Bertels maakt panelen en doeken vol figuren, landschappen en vreemde architectuur. Niet zo vreemd dat mensen de vergelijking maken met Jeroen Bosch. Het is dezelfde arbeidsintensieve manier van werken: massa's verhalen die de toeschouwer zelf kan invullen. Soms bereidt hij zijn projecten tot in detail voor en soms werkt hij puur op toeval en improvisatie. Altijd gaat hij daarbij op zoek naar een visuele ruimte waarin wij, met onze eigen verbeelding, aan de slag kunnen. Zelf doet het hem vooral plezier wanneer de bezoeker, naast de soms wat duistere aspecten van zijn werk, oog heeft voor de humor en het avontuur, die er altijd in te vinden zijn.
Op zondag 10 juli om 15.00 uur is de opening van de expositie die tot eind augustus (ook met museumkaart) te bezoeken is. St. Elisabethsstraat 10a, 5361 HK Grave. Openingstijden: zie www.graafsmuseum.nl.

Meer berichten