Jacco Arts opent kunstgalerie ART(S) in Grave. Rechts zijn vriendin Kris Mulders. (foto: Diana Derks)
Jacco Arts opent kunstgalerie ART(S) in Grave. Rechts zijn vriendin Kris Mulders. (foto: Diana Derks)

Kunstgalerie ART(S) in Grave: decoratief en lucratief

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

GRAVE | Jacco Arts volgt zijn passie en opent op zondag 17 juli aan de Klinkerstraat 9 in Grave kunstgalerie ART(S). "Met zo'n achternaam kon ik eigenlijk niet anders", grapt Arts, die zelf kunstenaar is, maar in zijn galerie ook ruimte biedt voor gastexposanten. "Een combinatie van creëren, collecteren en een podium bieden", legt de Cuijkenaar uit.

Het liefst gaat Jacco op in zijn werk, dat hij typeert als surrealistisch. "Noem het gerust een andere vorm van bewustzijn", stelt hij. "Ik leg mijn vragen, vreugde en blijdschap in mijn schilderijen. Als ik schilder, beleef ik een spiritueel moment." Zijn schilderijen vormen slechts de basis. "Ik spiegel het schilderij, waarna menselijke en dierlijke contouren zichtbaar worden. Daarna spiegel ik het soms nogmaals. Zo maak ik van één werk meerdere prints."

Expositieruimte
Kunstgalerie ART(S) is echter niet alleen bedoeld voor de verkoop van zijn eigen werken. Vooral niet, haast hij zich bijna om toe te voegen. "Onze galerie biedt vooral ook ruimte aan andere kunstenaars die kortstondig of juist voor langere duur willen exposeren." Daarnaast is ART(S) een exclusief verkooppunt van Afrikaanse kunst. "Ik verzamel al jarenlang Afrikaanse kunst en collecteer ook op individuele aanvraag."
Jacco is eveneens 'erg trots' op één van de eerste gastexposanten die vanaf de opening op 17 juli om 15.00 uur te zien zijn in het karakteristieke pand aan de Klinkerstraat. "Het gaat om de illustraties van Jenna Arts die bij nieuwsfeiten worden geplaatst in NRC Handelsblad en nog nooit eerder in een expositie ergens in Nederland te zien zijn geweest."

Decoratief en lucratief
Jacco legt uit: "We werken bij voorkeur samen met kunstenaars die passen bij het huidige tijdsbeeld, zoals oude religies, meditatie, zelfontplooiing, maatschappelijk kritisch et cetera. Kunst die is bedoeld om mensen wakker te schudden. Het gaat om werken die zowel decoratief als lucratief zijn. De spaarrentes staan op nul, mensen hebben geen vertrouwen meer in banken en kiezen ervoor om geld te stoppen in kunst. Dat is een waardevaste investering en wij bieden kunstenaars die nog maar net verzameld worden tot mensen die door Walt Disney worden gevraagd voor opdrachten. Een bepaalde niche waarvoor mensen op pad moeten om het te vinden en dan maakt het niet uit of ze naar Amsterdam, Den Bosch of Grave moeten."
Hij verduidelijkt: "We willen geen afstand creëren tussen de kunst en kunstliefhebbers. Daarom zijn hier werken te koop voor vierduizend euro, maar ook al voor 350 euro."
Informatie: Kunstgalerie ART(S), Klinkerstraat 9, Grave, tel. 06-40346014 of www.galeriearts.com.

Meer berichten