Tôntjesdag in Oploo krijgt een kunstzinnig tintje. (foto: Cees Lenkens)
Tôntjesdag in Oploo krijgt een kunstzinnig tintje. (foto: Cees Lenkens)

Tôntjesdag in Oploo beleeft kunstzinnige editie

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

OPLOO | Op zondag 24 juli wordt in Oploo weer de jaarlijkse Tôntjesdag georganiseerd. Het belooft een kleurig en sportief evenement te worden met een speciaal kunstzinnig tintje. De Kunstkring Sint Anthonis wil op deze dag niet alleen Tôntje herdenken, maar ook Jeroen Bosch en zijn vindingrijke manier van schilderen onder de aandacht brengen.

In heel Brabant staat het jaar 2016 in het teken van Jheronimus Bosch, ter ere van zijn 500ste sterfjaar. Zo ook in Oploo. In de werken van deze middeleeuwse kunstenaar kan elk element gezien worden als een symbool. Naast heiligen en menselijke figuren spelen demonen en fabelachtige wezens een grote rol. Wie meer wil weten hierover, bezoekt de lezing die verzorgd wordt door Drs. Willeke Cornelissen-Van de Steeg, curator van het JB Art Centrum in Den Bosch. Zij weet op inspirerende wijze te vertellen over het nalatenschap van dit genie.
Tevens tonen de leden van de Kunstkring hun werk: schilderijen, beelden, tekeningen, foto's en ruimtelijk werk. Sommige kunstenaars laten zien op welke manier zij zich hebben laten inspireren door de 'boodschap' van Jeroen Bosch. De 'Jeroen Bosch-Troon' van Juul Baltussen zal op die dag in Oploo komen te staan en Juul zelf zal zijn 'Duvelse symbolen' niet alleen aanwijzen maar ook toelichten.
De organisatie van Tontjesdag heeft op originele manier cultuur en kunst samengebracht en we verwachten daarom dan ook een grote opkomst. Willeke Cornelissen zal de lezing twee keer verzorgen. De eerste lezing begint om 13.00 uur, de tweede om 15.00 uur. Elke lezing duurt ongeveer één uur. De entree bedraagt 2,00 euro en de bijbehorende expositie is gratis.

Programma
Tôntjesdag begint op zondag 24 juli om 11.00 uur. Programma-onderdelen zijn Zeefdrukken door A&P (vanaf 12.00 uur), workshop visagie (vanaf 14.00 uur), schminken (vanaf 13.00 uur) en Maria Klauwer geeft om 14.00 uur een kleurenanalyse. Het doorlopende programma bestaat uit muziek door 'Miepskeukengrei', kleurplaten, stoepkrijten, smarties-raden en de Tôntjesdag wordt afgesloten met een optreden van de band 'Dutch Roses' (16.00 tot 20.00 uur).

Wielermonument
Tijdens Tôntjesdag staan bij de watermolen vijf spinningfietsen opgesteld. Tussen 6.00 en 18.00 uur kunnen liefhebbers spinnen op deze bijzondere hometrainers. Er is een instructeur aanwezig. Deelname kost 10,00 euro per uur en de opbrengst gaat volledig naar het wielermonument ter ere van de drie broers Jan, Piet en Fons van Katwijk in wielerbolwerk Oploo. Als beloning voor de inspanningen ontvang elke spinner een certificaat. De organisatie is in handen van de Initiatiefgroep Wielermonument Oploo, die bestaat uit Stichting Wielersport Oploo, Werkgroep Kunst Oploo en Dorpsraad Oploo.
Op de Tôntjesdag presenteert deze initiatiefgroep drie bijzondere wielerobjecten, waar liefhebbers voor kunnen intekenen: een unieke zeefdruk van de drie broers Van Katwijk, getekend door Roos van Riet, een gesigneerd wielerboek over de gebroeders Van Katwijk en wielerdorp Oploo van de hand van Henk Baltussen en John van Ierland en een 'spakenobject', naar een idee van Juul Baltussen en Jeroen Klauwer.Werk van Jeroen Bosch.

Meer berichten