De Vakantiejaarmarkt in Mill beleeft alweer de 33ste editie. (foto: Cockie Kremers)
De Vakantiejaarmarkt in Mill beleeft alweer de 33ste editie. (foto: Cockie Kremers)

'Vakantiejaarmarkt kunnen we organiseren dankzij vele vrijwilligers'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

MILL | Op woensdag 10 augustus zal voor het 33e achtereenvolgende jaar van 10.00 uur tot 18.00 uur de Vakantiejaarmarkt in Mill georganiseerd worden. Sinds 2006 zijn RKSV Juliana Mill en Stichting Activiteiten Mill verantwoordelijk voor dit evenement, waar bijna 20.000 bezoekers uit een grote regio op af komen.

In 1984 werd voor het eerst de Vakantiejaarmarkt gehouden. "Dat was een initiatief vanuit de weekmarkt," vertelt Jan van de Wiel, die namens voetbalvereniging Juliana betrokken is bij de organisatie van de Vakantiejaarmarkt. "De marktlieden wilden eens per jaar de weekmarkt wat groter en feestelijker opzetten. Vandaar dat ze extra marktkramen lieten komen, wat vermaak regelden en ook de horeca sloot hierbij aan." Gekozen werd om dit te doen op de eerste woensdag van de bouwvakvakantie, mits deze gelijktijdig zou zijn met de Nijmeegse Vierdaagse. Dan is de jaarmarkt een weekje later. Dit resulteerde in de stichting Vakantiejaarmarkt Mill.

Nieuwe organisatie
De Vakantiejaarmarkt maakte tot en met 2003 officieel deel uit van het marktbeleid van de gemeente Mill en Sint Hubert. "In 2003 besloot de eigenlijke stichting Vakantiejaarmarkt ermee te stoppen", vertelt Corné Kremers, die als voorzitter van Stichting Activiteiten Mill (SAM) ook betrokken is bij de Vakantiejaarmarkt. "De gemeente zag vanaf toen de Vakantiejaarmarkt als los evenement en 2 jaar op een rij werd deze door een externe partij georganiseerd."
Juliana organiseerde in die tijd al diverse jaren de braderie en samen met Stichting Activiteiten Mill besloot men om een vergunning aan te vragen om de Vakantiejaarmarkt te mogen organiseren.

Assistentie
Bij de Vakantiejaarmarkt heeft Juliana en SAM sinds 2006 assistentie van organisatiebureau Koolen en Koolen. Jan: "Wij verzorgen de vergunningen, hebben contacten met alle lokale ondernemers, doen de promotie en regelen alle vrijwilligers die ons die dag helpen. Koolen en Koolen hebben contact met de marktkooplieden en regelen dat gedeelte." "Zij organiseren in het hele land tal van grote markten en kennen veel meer kooplieden dan wij, waardoor we een veel gevarieerdere markt op kunnen zetten," vult Corné aan. "Daarnaast is de markt toch een bijzondere wereld en Koolen en Koolen hebben daar veel meer ervaring in."
Door het verhuren van grondplaatsen en marktkramen brengt de Vakantiejaarmarkt geld op voor Juliana en SAM. "Die opbrengst besteden we als Juliana vooral aan de jeugdopleiding en talentontwikkeling binnen onze voetbalvereniging."

Vakantiejaarmarkt
Ook dit jaar zijn er op de Vakantiejaarmarkt in Mill weer een kleine 300 marktkramen en verkoopwagens te vinden. Maar ook zijn er diverse attracties voor kinderen en zijn er her en der gezellige terrasjes. "Bij dit alles kunnen we gelukkig rekenen op een groot aantal vrijwilligers," vertelt Jan. "Zij staan in alle vroegte al bij de invalswegen naar het centrum om kooplieden naar hun plaats te verwijzen, regelen het parkeren en aan het einde van de dag helpen zij weer met opruimen en het centrum schoonmaken. Zonder hen zou dit alles echt niet lukken", zegt Jan tot slot.
Meer informatie is te vinden op www.vakantiejaarmarkt.nl.

Meer berichten