Guido Weijers. (foto: Regina Pater)
Guido Weijers. (foto: Regina Pater)

Guido Weijers terug in de theaters: 'Denk altijd met warmte terug aan Boxmeer'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

Guido Weijer keert na een sabbatical van twee jaar bijna terug in de theaters. Eerst maakt de cabaretier (39) een tournee met zijn Masterclass Geluk en na de zomer van 2017 duikt hij de theaters -waaronder de Schouwburg Cuijk- in met De Oudejaarsconference. "Ik heb een betere balans gevonden tussen privéleven en optredens."

De afspraak in café Mazzel/tof aan de achterzijde van het centraal station in Den Bosch vindt plaats een paar dagen nadat Guido Weijers met Jandino Asporaat, Philippe Geubels en Roué Verveer vier keer voor een uitverkochte Ziggo Dome de gezamenlijke comedyshow 'Gabbers' gespeeld. "Even uithijgen, hoor", lacht hij, terwijl hij neerploft in één van de houten stoelen. Maar het was dan ook weergaloos, stelt hij. "Ik ben er inderdaad trots op", benadrukt de Boxmerenaar. Om er snel aan toe te voegen: "En opgelucht. We hebben met z'n vieren toch geschiedenis geschreven. Want in Nederland heeft nog nooit iemand een cabaretvoorstelling voor 12.000 mensen gegeven. Ja, in Londen spelen cabaretiers regelmatig voor tienduizend man publiek. Maar hier... Dit was dan ook verreweg mijn grootste show ooit en het was niet alleen nieuw voor mij, maar ook voor die andere drie. Vooraf was ik dan ook erg benieuwd of het zou aanslaan. En een heel klein beetje angstig."
Toch hoefde Weijers niet lang na te denken toen hij werd gevraagd om mee te doen aan 'Gabbers'. "Noem het een jongensachtige bevlogenheid. Maar de beleving was hetzelfde als in een klein theater. Het is echt een Ziggo Droom voor me geweest."

Wereldburger
Zijn tongval verraadt zijn afkomst: Noord-Brabant. Of beter gezegd, Boxmeer. Het dorp waar hij tot zijn negentiende woont, torst hij niet als een spreekwoordelijke rugzak met zich mee, onderstreept hij. "Maar ik denk altijd met warmte terug aan Boxmeer en ik kom er ook nog regelmatig", vertelt hij. "Mijn ouders, mijn broer en veel van mijn vrienden wonen er ook nog. Ik heb er een onbezonnen jeugd gehad. Als ik terugkijk, denk ik aan feesten. Er liggen veel herinneringen."

Aanvullend: "Natuurlijk, je wordt deels gevormd door waar je vandaan komt. Ik ben vrij nuchter opgevoed. Dus ik heb nooit de neiging gehad om te ontsporen, ook niet toen ik mijn eerste grote successen had. Dat is wellicht waarin het meest te merken is dat ik uit een dorp kom. Want die neiging heb ik twintig jaar na mijn eerste show nog altijd niet."
Inmiddels is Weijers een 'wereldburger'. "Ik ben geboren in Boxmeer en woon in Breda en Amsterdam, maar eigenlijk zou ik overal kunnen wonen. Ook in Afrika of Zuid-Amerika." In zijn geboorteplaats zijn ze Weijers nog niet vergeten. "Ik heb een Boxmeerse Bok gekregen en ben ik gevraagd of ik binnenkort eens langs wil komen om te bekijken of ik een soort van ambassadeur zou willen zijn voor Boxmeer."

Masterclass Geluk
Het optreden in het Ziggo Dome en her en der wat lezingen daargelaten, bevindt Weijers zich middenin een sabbatical van twee jaar. Daar komt in later dit jaar een einde aan met de Masterclass Geluk waarmee hij gaat toeren. "Daarvoor ga ik binnenkort zelf mijn onderzoek beginnen. Ik ga naar Bhutan, het enige land ter wereld zonder Bruto Nationaal Product, maar waar ze een Bruto Nationaal Geluk kennen. Daarnaast ga ik masterclasses volgen op de Erasmus Universiteit. In november/december ga ik alvast een en ander uitproberen en vanaf februari 2017 ga ik echt de theaters in."

De cabaretier legt uit dat de masterclass echter geen cabaretvoorstelling wordt. "Dit wordt echt een avond die gaat over de zoektocht naar geluk. Mijn cabaretvoorstellingen bevatten doorgaans een dun filosofisch lijntje met daaromheen heel veel grappen en de masterclass zal een dun filosofisch lijntje bevatten met daaromheen een heleboel wetenschap." Hij benadrukt: "Geen grappen dus!"

Ideale man
Weijers stelt hij dat de ideale man is voor een dergelijke masterclass. "Want ik ben namelijk heel goed in gelukkig zijn", verzekert hij. "Ik ben vorig jaar al eens gevraagd voor TEDx-lezing en heb toen twintig minuten over geluk gesproken. Toen dacht ik al: 'Hier kan ik gemakkelijk twee uur over praten.' De masterclass is in die zin dan ook pretentieloos. Het maakt niet uit of er nu honderd of zeshonderd man in de zaal zitten. Ik heb ook geen idee wat er op af komt. Als we over geluk praten, dan wordt het al snel zweverig - met chakra's, klankschalen, yoga et cetera. Maar deze masterclass gaat daar dus niet over. Die gaat over de drie elementen die gezamenlijk leiden tot geluk: instant happiness, algemeen welbevinden en zingeving."
Hij legt uit: "Instant happiness is kortstondig geluk, zoals een orgasme of een stuk chocolade. Algemeen welbevinden is auto, baan, relatie en zo en punt drie is zingeving: wat doe ik wat anderen gelukkig maakt? Door deze drie elementen concreet te maken, wordt inzichtelijk voor iedereen die de masterclass volgt waar je ware geluk zit."

Hij weerkaatst de vraag: "Welk cijfer ik mijn eigen geluk geef? Een 9,5. Ik doe dan ook een heleboel leuke dingen. En dat zit hem niet in een nieuwe BMW. Dat gelukseffect is na een week weg. Dan wil je weer wat anders. Financieel en thuis is er rust; ik heb een fijne relatie en ik heb sinds vier jaar mijn eigen stichting waardoor ik geld kan geven aan goede doelen. Verder ben ik vegetariër, waardoor ik mijn eigen footprint op deze aarde zo klein mogelijk houdt en ik laat mensen lachen. Dat is een voorrecht, maar in mijn ogen ook al zingeving genoeg."
Weijers speelt zijn Masterclass Geluk van 1 februari tot en met 12 juni 2017 in universiteitssteden en theaters. De hele speellijst is te vinden op www.puurgeluk.nl.

Oudejaarsconference
Op vrijdag 1 september 2017 keert Weijers als cabaretier terug in de theaters met De Oudejaarsconference 2017. Zowel op vrijdag 29 als zaterdag 30 september staat hij hiermee op de planken van de Schouwburg Cuijk. Het concept is hem niet onbekend, maar toch betreedt hij het toneel anders dan vijftien jaar geleden. "Toen ging het vooral om de grappen", vertelt hij. "Dat geldt natuurlijk nog steeds, maar ik ben zelf vijftien jaar ouder geworden. De wereld is een andere geworden. Mensen zijn harder dan ooit op zoek naar ontspanning. Die hopen ze te vinden in het theater. Elke avond is mijn doel om mensen in de zaal twee keer 45 minuten te kunnen laten lachen. Dat wil ik samen met de mensen in de zaal doen. In die zin tel ik elke dag mijn zegeningen. Dat ik dit werk mag doen, had ik nooit gedacht toen ik tig jaar geleden de weekafsluiting op De Bonckert (basisschool in Boxmeer, red.) deed."
De onderwerpen voor De Oudejaarsconference dienen zich uiteraard pas volgend jaar aan, maar er is een rode draad die dient als stevige basis, erkent hij. "Liefde, verdriet, dood en roddels... Het zijn goede onderwerpen om grappen over te kunnen maken. Zaken als economie of een Brexit, daar vind ik niks van. Laten we aardig zijn voor elkaar. Dat is vaak de onderliggende boodschap van mijn shows. In 2010 stond mijn show overigens in het teken van de recessie oftewel geld en in 2014 ging het over de toekomst van onze aarde."
Hij voegt toe: "Degene die dit jaar De Oudejaarsconference doet, heeft het overigens wel gemakkelijk. Wie had verwacht dat binnen vier maanden David Bowie, Johan Cruijff, Prince en Mohammed Ali zouden komen te overlijden? En dan heb je nog het gegeven dat Nederland niet meedeed aan het EK, Donald Trump en een wereld die in brand lijkt te staan. Er is voor 2016 zoveel stof om mee aan de slag te kunnen."
Volgens zijn impresariaat 'fileert Weijers het jaar 2017 tot 90 minuten vlijmscherpe humor'. Toch staat hij al op 1 september - als het jaar dus acht maanden onderweg is - in het theater. "Ik begin met schrijven rond 1 juli. Dan is er een half jaar voorbij en heb ik zo'n 1.15 uur aan stof. Dat is een mooi vertrekpunt. Ik heb vervolgens twee maanden om alles op papier te zetten en tot een uitvoering te komen."

Weijers is naar eigen zeggen geen cabaretier 'die de hele dag met een blocnote in zijn binnenzak rondloopt'. "Als ik een grap na een nachtje slapen niet meer weet, dan is-ie niet goed genoeg gebleken om de show te halen. Al vanaf de eerste nieuwsfeiten in 2017 worden de eerste zaadjes geplant. Alles zit hier", wijst hij naar zijn hersenpan. "Een oudejaarsconference is natuurlijk wel anders dan een eigen voorstelling. Bij m'n eigen voorstelling hoef ik geen concessies te doen. Voor deze show word je gestuurd door het nieuws. De oudejaarsconference speel ik vier maanden lang. De afsluiting is op 31 december bij RTL."

Sabbatical
Als 2016 erop zit, heeft Weijers twee jaar niet in het theater gestaan. "Ik had mezelf de opdracht gegeven om twee jaar niks te doen, behalve dingen die ik leuk vind, reizen en waar ik normaliter niet aan toekom. Een jaar is in die zin niet voldoende, omdat je dan na vijf maanden alweer moet gaan schrijven en je geboekt moet worden. Dan heb je dus niet echt vrij gehad." De sabbatical is hem goed bevallen. "Normaal gun je jezelf de tijd niet om bepaalde zaken op te pakken. Ik ben drie maanden gaan reizen, maar ik heb ook heerlijk bij kunnen kletsen met vrienden. 's Avonds zit ik normaal altijd in het theater en overdag moeten zij werken. Daarnaast heb ik als buitengewoon ambtenaar één van mijn beste vrienden mogen trouwen in de kapel van De Weijer. De sabbatical heeft me geleerd voortaan een betere balans te vinden. Voortaan treed ik dan ook alleen nog maar op van woensdag tot en met zaterdag. De andere dagen worden geblokt."

Schouwburg Cuijk
Weijers speelt zijn oudejaarsconference op vrijdag 29 en zaterdag 30 september 2017 in de Schouwburg Cuijk. "Daar ben ik al lang niet meer geweest", vertelt hij. Optreden in Cuijk is voor de Boxmerenaar toch anders. "Niet perse vanwege het publiek, maar speciaal is wel dat ik samen met de technicus van de Schouwburg op de middelbare school heb gezeten."

Kaarten à 27,50 euro (inclusief consumptie, maximaal vier kaarten per persoon) zijn op zondag 28 augustus uitsluitend verkrijgbaar tussen 12.00 en 14.30 uur bij het bespreekbureau van de Schouwburg aan de Grotestraat 62 in Cuijk (niet telefonisch). Vanaf 15.00 uur gaan eventuele resterende kaarten in de verkoop via www.schouwburgcuijk.nl.

Meer berichten