De expositieruimte in het Graafs Museum vormt het decor van thematische tentoonstellingen.
De expositieruimte in het Graafs Museum vormt het decor van thematische tentoonstellingen.

'Is het Kunst of is het Kitsch?' in Graafs Museum; wat heeft u thuis…?

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

GRAVE | Het is werk van de kunstenaars Jef Bertels en Joshua Pennings, tot 11 september te bekijken, dat momenteel veel bezoekers trekt in de expositieruimte van het Graafs Museum in Grave. "Legendarisch", roept een achtjarig bezoekertje, dat samen met zijn moeder de schilderijen van Bertels bekijkt. "Het lijken wel trollen en buitenaardse wezens."

Door Annelies Graafsma

Jan Timmermans, conservator van deze expositie, loopt naar hem toe en wijst op nog veel meer details in de fantasierijke schilderijen. "Hij heeft drie jaar over dit schilderij gedaan", vertelt Timmermans. De metalen sculpturen van Pennings worden op dezelfde wijze beoordeeld: 'Wat een superkunstenaar', 'Hoe maakt hij dit?', 'Is het kunst?' Voor hem is het eigenlijk geen vraag.
De redacteur van deze krant is in het Graafs Museum omdat een nieuwe tentoonstelling wordt voorbereid: 'Is het kunst of is het kitsch?' Jan Timmermans en Lenie van Lieshout van het Graafs Museum zoeken schilderijen en andere kunstobjecten die mensen thuis hebben. Timmermans legt uit: "Het gaat om iets wat je in huis hebt. Je bent er aan gehecht of hebt het ergens liggen omdat je het geërfd hebt. Misschien wil je er iets meer over weten; waar komt het vandaan of wat is het waard?"

Selectiemiddagen
Er komen vier selectiemiddagen van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 september tussen 14.00 uur tot 17.00 uur in het Graafs Museum. Twee conservators beoordelen of het meegenomen kunstwerk in het museum komt te hangen. Dat hangt niet van de waarde af; het moet passen in het geheel. Er zijn vitrinekasten, waar porselein, glas of iets van veel waarde, veilig tentoongesteld kan worden. Alles blijft drie maanden in het museum. "Grote kasten kunnen we niet gebruiken, maar verder mag het alles zijn waar mensen aan gehecht zijn of denken dat het bijzonder is om te tonen aan anderen." Halverwege de tentoonstelling zullen deskundigen de dan aanwezige 'kunst of kitsch' bespreken. Anders dan op de televisie dus, want iedereen kan vooraf al zijn mening geven.
Het Graafs Museum timmert flink aan de weg. De permanente tentoonstelling gaat over de rijke historie van Grave. In de nieuwe expositieruimte is plaats voor hedendaagse kunst of, zoals de komende maanden, themagerichte tentoonstellingen. Timmermans is nu bijvoorbeeld al bezig met de voorbereiding van een expositie over de Heren van Cuijck, die hun machtsbasis in het Land van Cuijk hadden, maar ze hadden ook bezit in Utrecht en in grote delen van wat tegenwoordig België en Noord-Frankrijk is. Horst van Cuyck (in 2014 overleden in München en rechtstreekse afstammeling) en Veronique Lambert (Kortrijk) deden jaren onderzoek. Lambert studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Gent waar ze promoveerde met een proefschrift over Middeleeuwse Geschiedenis. Horst van Cuyck was gefascineerd door geschiedenis en fotografie. Hij schreef meerdere boeken over het geslacht Van Cuijck. Hij reisde hiervoor door België, Frankrijk, Engeland en Nederland en verzamelde een schat aan informatie. Deze week werd door de familie Van Cuyck de medewerking aan de tentoonstelling toegezegd.
Het Graafs Museum ligt aan de Elisabethstraat 10 in Grave. Meer informatie via www.graafsmuseum.nl.

Meer berichten