Marike Jager start theatertournee in Cuijk

  •   keer gelezen   Muziek
CUIJK - Geen singer/songwriter waarbij je in slaap valt. Marike Jager boeit van begin tot eind. Ze is mede bekend van de prachtige cover 'Come Together' van The Beatles in De Wereld Draait Door. En de komende maanden toert Marike langs de theaters met haar nieuwe album 'Here Comes The Night'. De officiële start van de tournee is donderdag 5 januari in de schouwburg in Cuijk.

[image=199573]

De show is getiteld 'Here Comes The Night'. Gaan we de nacht in?
"Ken je het gevoel dat je alleen in het donker loopt en allemaal geluiden hoort? Zo spannend! In het donker zijn geluiden intenser en hoor je een liedje pas echt. In het theater maken we hier gebruik van en gaat soms letterlijk al het licht uit in de zaal."

Je laat je inspireren door het donker?
"Ja, in het donker komt er van alles tot leven, ook in mijn hoofd. Als kind kon ik mezelf al heel goed bang maken, ik was dol op ‘droppings’ en enge films. Bovendien schrijf ik ‘s nachts graag liedjes, lekker rustig."

De titelsong ‘Here Comes The Night’ schreef je na een nachtelijke wandeling in de duinen. Dit is misschien wel het meest theatrale nummer op de plaat. Waar gaat het nummer over?
"Dit nummer is gaat over eenzaamheid. Denk aan een oude zeeman op een oud, krakend schip. Hij drinkt en zingt en mist z’n grote liefde. Het is eigenlijk een korte film. En daarmee de inspiratie voor deze theatertour."

Mensen denken bij jou aan intiem en akoestisch, maar je speelt ook elektrisch met je band. Wat kunnen we in het theater verwachten?
"We gaan alle kanten op! Van kleine liefdesliedjes tot stevige, snelle nummers. Soms bespelen we zelfgemaakte ‘instrumenten’. Een soort objecten, gemaakt van hout en oud ijzer, waarmee we muziek maken. Het ziet er ook echt mooi uit als decor. Allemaal analoog, dus geen computer samples, al het geluid wordt ter plekke gemaakt. Maar meer mag ik niet verklappen, haha. Verder is het leuk om te weten dat ik twee erg aantrekkelijke bandleden heb (Nicky Hustinx en Henk Jan Heuvelink, red.) en dat ik soms onverwachts heel grappig ben."

Veel mensen kennen je van je prachtige cover 'Come Together' van The Beatles in De Wereld Draait Door. Ga je ook covers zingen in je show?
"Ik denk wel dat ik een of twee covers ga zingen. Nummers die me hebben geïnspireerd en gevormd. Ik heb dat nooit eerder gedaan, maar ik vond het als Beatles-fan geweldig om ‘Come Together’ te zingen, dus wie weet…."

Op 'Traveller' zing je over een meisje dat op reis gaat. Hoe belangrijk is reizen voor jou en je muziek?
"Ik kom graag op nieuwe plekken en vind het leuk om avonturen te beleven met nieuwe mensen. Afscheid nemen vind ik heel moeilijk, ik kan me heel snel ergens thuis voelen. Dus bij vertrek is het altijd huilen! Maar gelukkig heb ik altijd mijn gitaar bij me. Da’s m’n trouwe vriend."

Je hebt voor dit album gewerkt met mixer/producer en meervoudig Grammy-winnaar Tchad Blake. Dat is niet zomaar iemand. Wat is het belangrijkste dat je van hem hebt geleerd?
"Tchad heeft me aangemoedigd om mijn diversiteit vast te houden. Tegenwoordig word je heel erg gestimuleerd om liedjes te maken die op elkaar lijken. Terwijl het voor mij juist belangrijk is om dingen uit te proberen. Ik hou erg van intiem, maar verlang ook naar dwars en uptempo. Ik ga dan twijfelen of ik wel zulke verschillende songs op één album moet zeggen. Hij zei: 'Als je dit nummer er niet op zet, hoor je ook niet de volledige Marike'. Die opmerking kwam als geroepen."
Meer berichten