Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Leerlingen en medewerkers van Metameer vragen aandacht voor gender, seksuele integriteit en diversiteit op Paarse Vrijdag. Het is oké om jezelf te zijn.
Leerlingen en medewerkers van Metameer vragen aandacht voor gender, seksuele integriteit en diversiteit op Paarse Vrijdag. Het is oké om jezelf te zijn. (Foto: Femke de Schepper)

Paarse Vrijdag op Metameer: leren jezelf te mogen zijn

  •   583 keer gelezen   Onderwijs

BOXMEER | Jezelf kunnen zijn op school ongeacht je gender en seksuele oriëntatie. Leerlingen en medewerkers van Metameer droegen afgelopen vrijdag paars. Met Paarse Vrijdag vraagt het GSA-netwerk Nederland op scholen aandacht voor gender, seksuele integriteit en diversiteit.

Metameer jenaplan Boxmeer heeft een eigen GSA. Deze leerlingen deelden vrijdag paarse polsbandjes uit en hadden ervoor gezorgd dat de school was versierd met regenboogvlaggen. In de week van Paarse Vrijdag was de GSA extra zichtbaar binnen school. Joara Lalaar (14) is sinds dit schooljaar bij de GSA. "Eigenlijk wilde ik in de brugklas er al bij. De sfeer op Paarse Vrijdag was vrolijk. Daarna ben ik met een goede vriendin gaan praten." Joara wil zich niet identificeren met een term als hetero of lesbisch. Ze gebruikt liever de term queer en wil zich niet in een hokje plaatsen. "Ik vind het goed dat we een GSA hebben op school. Niet iedereen weet dat nog. Wie je ook bent, het is oké. Ik maak het onderwerp bespreekbaar als iemand ernaar vraagt."
Docenten Svenja Kipshoven en Jeroen Kersten begeleidden de GSA-leerlingen in Boxmeer. Jeroen durfde pas op zijn negentiende, na de middelbare school, uit de kast te komen. "Ik kende op school niemand tegen wie ik kon op kijken. Ik kon niemand in vertrouwen nemen die zei: 'Het is oké'." Het is in het belang van de persoonlijke identiteit en ontwikkeling van leerlingen om dit onderwerp bespreekbaar te maken.
Ook Metameer Stevensbeek deed mee.

Meer berichten