Oproep Taskforce: ‘Gebruik noodopvang alleen als het echt nodig is’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
<p>Basisscholen zien de druk op leraren toenemen door (nood)opvang op school.</p>

Basisscholen zien de druk op leraren toenemen door (nood)opvang op school.

(Foto: De Maas Driehoek)

Oproep Taskforce: ‘Gebruik noodopvang alleen als het echt nodig is’

  •   keer gelezen   Onderwijs

LAND VAN CUIJK | Ouders en verzorgers worden verzocht alleen nog gebruik te maken van de noodopvang (op basisscholen) als beide ouders een essentieel beroep hebben en er op geen enkele manier een alternatief gevonden kan worden. Dat is de oproep van de regionale Taskforce Onderwijs en Kinderopvang. “De druk op de noodopvang is groot”, aldus de Cuijkse wethouder Joost Hendriks.

Door Martijn Schwillens

In een brief die alle ouders van basisschoolleerlingen in het Land van Cuijk hebben ontvangen, benadrukt Hendriks, als wethouder tevens voorzitter van de Taskforce Onderwijs en Kinderopvang in het Land van Cuijk, ‘om alleen noodopvang te gebruiken als dit strikt noodzakelijk is’. Afgelopen week werd duidelijk dat op sommige scholen in de regio soms wel 20 tot 25% van de leerlingen nog naar school komt. Dit is een fors hoger percentage dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020.

‘We moeten kritisch kijken naar de noodzaak voor noodopvang’

Geen misbruik
“De druk op de noodopvang is groot. Daarom is het belangrijk dat er alleen kinderen komen die niet thuis kunnen zijn en die niet op een andere plek kunnen worden opgevangen. Ook moet er kritisch worden gekeken naar het aantal uren dat kinderen op de noodopvang worden ondergebracht. Hoe lastig het ook kan zijn om (thuis)werken te combineren met kinderen die thuis zijn”, aldus Hendriks. Toch voelt het Ministerie van Onderwijs nog niets voor extra maatregelen ‘omdat er nog geen signalen zijn dat er misbruik wordt gemaakt van de noodopvang’. “We doen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Het is de bedoeling om reisbewegingen en contacten zoveel mogelijk te beperken. We gaan ervan uit dat ouders dat begrijpen”, laat een woordvoerder van het ministerie tegenover NU.nl weten.

Minder tijd...
Hendriks benadrukt: “Ouders en verzorgers worden dringend verzocht om alleen gebruik te maken van noodopvang als dit strikt noodzakelijk is. Hoe minder uren noodopvang, hoe minder kinderen bij elkaar, hoe minder begeleiders, hoe minder de groot de kans op verspreiding van het coronavirus. Voor de noodopvang op school geldt bovendien dat leerklachten dan minder tijd hebben voor het geven van onderwijs op afstand (en kwetsbare leerlingen, red.). Aan ouders waarbij sprake is van één ouder met een cruciaal beroep vragen we extra dringend om zelf een oplossing te zoeken.”

Meer berichten