Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Lisa Koppes doet dit jaar eindexamen op Metameer.
Lisa Koppes doet dit jaar eindexamen op Metameer. (Foto: Metameer)

Metameer-leerlingen gaan naar de eindstreep

  •   keer gelezen   Onderwijs

BOXMEER/STEVENSBEEK | Met vertrouwen gaan leerlingen van Metameer hun eindexamen in. Ze staan er niet alleen voor, want iedereen helpt mee.

Het eindexamen in het voortgezet onderwijs begint maandag 17 mei. Leerlingen van tweetalig havo en vwo in Stevensbeek maken een week eerder het examen van het International Baccalaureate (IB) ter afsluiting van tto op Metameer. Eindexamenkandidaten krijgen dit jaar vanwege de beperkingen met corona extra mogelijkheden om hun examens te maken. Zij kunnen o.a. hun examens spreiden over twee periodes en kunnen extra herkansen. Lisa Koppes doet dit jaar eindexamen op Metameer. Corona overschaduwt het jaar dat zij graag feestelijk wil afsluiten. De 17-jarige leerlinge uit Nieuw-Bergen doet havo op Metameer in Stevensbeek: “Op school sta ik er goed voor. In het begin van corona was alles nieuw en heftig. Nu niet alleen de examenleerlingen meer op school zijn, is school leuker. Wij hebben er meer onder geleden dan de examenleerlingen vorig jaar. Havo 4 is het pittigste jaar. Dat merkte ik zelf ook aan mijn punten. We hebben wel wat gemist waardoor de basis dit jaar ontbrak. Docenten leggen zoveel mogelijk uit. Ook biedt school bijlessen aan en we doen examentrainingen in de vaklessen. Ik vind het goede maatregelen. Op deze manier is het goed opgelost. We krijgen meer tijd om te leren voor de examens. 5,5 regel blijft wel staan. Die had ik liever ook geschrapt. Ik heb straks eindexamen gemaakt en weet dus wat dit inhoudt. Na de havo ga ik de PABO +ALO doen op de HAN Nijmegen. Ik vind het leuk met kinderen te werken en ik houd van sporten.”

Steuntje in de rug
Metameer bereidt leerlingen zo goed mogelijk voor op hun examens. De school heeft extra maatregelen genomen naast de gebruikelijke examentrainingen in de vaklessen en begeleiding voor leerlingen met examenvrees. Docenten begeleiden leerlingen bij de eventueel opgelopen achterstanden; in sommige gevallen met extra lessen aan individuele leerlingen. Ook heeft Metameer leerlingen gescreend. Op basis van eventuele achterstanden zet Metameer studenten (oud-leerlingen) en externen in om bijlessen te verzorgen.
Mentoren en docenten geven net dat extra steuntje in de rug. Marcel van den Heuvel, mentor van havo 5 vertelt: "Vertrouwen geef ik ze door ze goed naar hun eigen lijst te laten kijken. Het gros van de leerlingen staat er namelijk prima voor. Het blijft spannend, dat is ook niet erg. Ze weten wat ze te wachten staat en moeten proberen te genieten van hun examentijd. Die gaan ze niet vergeten.”

Meer berichten