De Horsa Glider is maandag op transport gegaan naar Oorlogsmuseum Overloon.
De Horsa Glider is maandag op transport gegaan naar Oorlogsmuseum Overloon.

Unieke aanwinst voor Oorlogsmuseum Overloon

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

OVERLOON | Het houten zweefvliegtuig dat de afgelopen weken vele duizenden bezoekers trok in Oosterbeek tijdens de herdenkingen om Market Garden, is maandag op transport gegaan naar zijn eindbestemming: Oorlogsmuseum Overloon. Deze zogenoemde Horsa Glider is een replica van de toestellen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet.

Bijzonder aan dit toestel is dat er originele onderdelen gebruikt zijn om het compleet te maken. Over de hele wereld zijn er maar twee van deze exemplaren. Het toestel komt van een RAF-basis in de buurt van Birmingham. Daar heeft het toestel lange tijd in een hangar gestaan, maar krijgt nu, na restauratie, een mooie plek in Oorlogsmuseum Overloon.
Tot aan 1946 zijn er ongeveer vierduizend Horsa Gliders geproduceerd. Geen van deze toestellen is bewaard gebleven. Vandaar dat deze exacte replica met originele onderdelen een zeer bijzondere aanwinst is voor het museum.

Bijzonder vervoer
De Horsa is 20 meter lang en heeft een spanwijdte van maar liefst 27 meter. Het vervoeren van een Horsa Glider is nog best een hele klus. De romp, staart en vleugels moeten allemaal apart op een dieplader vervoerd worden en komen dus gefaseerd aan in Overloon.

Meer berichten