Anneliese Vonk (foto: Harry Meijer)
Anneliese Vonk (foto: Harry Meijer) (Foto: Harry Meijer)

Streekauteur Annelies Vonk presenteert historische roman 'Marjanneke, stoer wijf'

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

SIEBENGEWALD | Streekauteur Anneliese Vonk-van der Zanden heeft haar tweede boek, ditmaal een historische roman, gepresenteerd. En wel op drie locaties. Eerst in Dordrecht, daarna in Schaijk om het tenslotte af te sluiten in Siebengewald. De titel is 'Marjanneke, stoer wijf. (Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw'.

In 1884 bereikt de Industriële Revolutie Nederland. Vele arbeiders op het platteland zoeken hun heil in de grote steden. Zo ook Joost en Marjanneke de Kleijn. Samen met hun drie kinderen verhuizen ze vanuit het Brabantse Schaijk naar het verre Dordrecht, het beloofde land. Hier wacht hen echter een hard leven waar ze moeten knokken om te overleven en waar ze met meer dan twintig personen in één huis wonen. Lukt het Marjanneke haar gezin te beschermen tegen de roodvonkepidemie? Kan Joost, ondanks de snerpende kou en een lege huishoudbeurs, de kachel brandende houden? En hoe houd je je staande als ze je ernstig zieke dochter uit huis halen? Dapper en kordaat gaan Marjanneke en Joost dit alles te lijf. Op de momenten dat verdriet en spanning het gezin teisteren, staan familie en buren voor hen klaar.
Schrijfster Vonk runde jarenlang (met haar inmiddels overleden man Theo) in Siebengewald het streekrestaurant De Bourgondische Hoeve. Haar boek ligt onder meer bij Van Dinter in Boxmeer.

Meer berichten