Jack Linders (links) en Toon Gerrits. Samen met de andere vrijwilligers van de parochie zorgen ze ervoor dat de kerststal er weer mooi uitziet voor het publiek.
Jack Linders (links) en Toon Gerrits. Samen met de andere vrijwilligers van de parochie zorgen ze ervoor dat de kerststal er weer mooi uitziet voor het publiek. (Foto: Manon Bimbergen)

Vertier en een hoop moois bij Sambeekse kerststal

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

SAMBEEK | Vertier voor de kleine bezoekers en een hoop moois. De vrijwilligers van de Sambeekse kerk doen elk jaar hun uiterste best om de grote kerststal in hun kerk te laten schitteren.

De afgelopen drie weken zijn negen vrijwilligers van de parochie elke woensdagochtend druk in de weer geweest met het opbouwen van de kerststal in de kerk van Sambeek. En dat is te zien. De kerststal voor het altaar krijgt al aardig vorm. Ook deze ochtend zijn de mannen in touw. Kerstbomen worden op hun plek gezet en het landschap rondom de kerststal wordt aangelegd. Een geur van verse dennennaalden hangt in het schip van het kerkgebouw en fonkelende lichtjes geven het geheel al een kerstaanblik. De kerststal krijgt deze kerst een gloednieuwe opstelling vergeleken met de afgelopen jaren. Bij de nieuwe opzet is meer rekening gehouden met jeugdige bezoekers. "We hebben de verhogingen verlaagd en een paadje aangelegd tussen de twee verhogingen voor kinderen zodat ze alles beter kunnen zien. Ook is er een nieuwe verhoging bijgekomen waarop een Efteling-opstelling en een bestuurbare trein komt", vertelt Jack Linders enthousiast. "De trein is door de kinderen te besturen. Van de oude Lego van mijn kinderen heb ik een perron gemaakt met Lego-poppetjes." In de kerststal staan zoals vertrouwd de bewegende beelden van Jozef en Maria. Naast de kerststal komt een waterval te liggen met aan het eind van de waterstroom een kleine vijver waar goudvissen in zwemmen. "Op de andere verhoging komt een soort stoomtrein die rondrijdt en beelden. Er ligt nu nog zand maar er komen nog houtsnippers en gras op. Dat doen we dit jaar als laatste. Vorig jaar hebben we het gras te vroeg gelegd. Door de warmte groeide het veel te snel", lacht Jack. Nieuw dit jaar is ook de wensboom. "Mensen kunnen op een papiertje hun wens schrijven en in de wensboom hangen. Na oud en nieuw kiezen we vijf wensen uit die we proberen te honoreren", zegt Jack. Het bezoeken van de kerststal, ooit gestart door Sambekenaar Peter Graat en enkele jaren geleden voortgezet door Toon Gerrits, is voor menigeen in de omgeving een vaste traditie. De vrijwilligers van de parochie dragen er de zorg voor en doen dat met veel plezier. "Vorig jaar bezochten 650 mensen de kerststal tijdens de vijf dagen die we open waren. Een mooi aantal die we dit jaar ook hopen te verwelkomen. Het is leuk om te doen en we doen het allemaal graag", besluit Jack.

Bezoektijden
De kerststal wordt tijdens de kindermis op kerstavond dinsdag 24 december om 18.00 geopend. Op eerste en tweede kerstdag, 31 december en 1 januari is de kerststal te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten