Groep 3 van De Bakelgeert moet elke donderdag een kilometer lopen naar na de gymles.
Groep 3 van De Bakelgeert moet elke donderdag een kilometer lopen naar na de gymles. (Foto: Jeff Meijs)

'Onderbouw moet weer dicht bij school kunnen gymmen'

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

BOXMEER | Leny Kudiwa is het zat. Elke week moet de leerkracht van De Bakelgeert met haar groep 3 een bijna kilometer lange wandeling maken voor de gymles. Reden: de school kan niet terecht in de naastgelegen sporthal van Metameer en dus vindt de gym plaats in Het Hoogkoor. "De kinderen zijn na 90 minuten gymmen helemaal op en moeten dan nog teruglopen."

Door Martijn Schwillens

De Bakelgeert en De Bonckert, beiden gevestigd in het Bolwerk, beschikken niet over een eigen sporthal. De gymzaal van Metameer, waar eerder gebruik van werd gemaakt, brandde in 2018 af en de hal twee minuten verderop zit vol. "Door de toename van het aantal leerlingen is er geen ruimte meer", weet Kudiwa. En dus moeten alle klassen gymmen in Het Hoogkoor. Maar mag je van 6- en 7-jarigen verwachten dat zij twee keer per week twee kilometer moeten lopen voor een uurtje gym? Ja, vindt de gemeente. "Maar wij vinden dat dus niet. Daarom hebben we er al voor gekozen om de gymlessen te bundelen naar één les van 90 minuten en 's ochtends te beginnen, zodat de leerlingen alleen maar terug hoeven te lopen naar De Bakelgeert. Op die manier voorkomen we ook dat de kinderen op jaarbasis 120 lesuren wordt ontnomen", legt Kudiwa op bevlogen wijze uit. "Blijkbaar is het voor de gemeente belangrijker dat Het Hoogkoor zijn beloofde bezetting krijgt dan dat de kinderen lesuren wordt ontnomen."

Oplossing vinden
Om 'te laten zien, voelen en horen hoeveel energie het de kinderen kost om na 90 minuten sporten deze wandeling te maken', heeft ze alle raadsleden persoonlijk aangeschreven om een keertje mee te lopen. "Zeker voor de groepen 3, 4 en 5 moet een oplossing worden gevonden, bijvoorbeeld in de nieuw te bouwen gymzaal", zegt Kudiwa, die kan rekenen op steun van de SP en VVD, die ook vragen heeft gesteld aan B en W. "Een oplossing zou kunnen zijn om in ieder geval de onderbouw niet meer de tocht naar Het Hoogkoor te laten maken", stelt Judith Logtens (VVD).

Meer berichten