De eerste twee edities van Boek&Bal verliepen in goede sfeer. (foto: Nico van Ast)
De eerste twee edities van Boek&Bal verliepen in goede sfeer. (foto: Nico van Ast) Foto: Nico van Ast

Organisator Boekenbal wil schrappen naam Cuijks festival 'Boek&Bal'

Opmerkelijk 366 keer gelezen

CUIJK | Het bestuur van stichting De Kneep heeft met verbazing kennisgenomen van de aanzegging van de CPNB – stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – waarin De Kneep, BiblioPlus en Schouwburg Cuijk wordt verboden de naam 'Boek&Bal' te gebruiken. De Kneep laat zich op dit moment juridisch bijstaan en beraadt zich over te volgen stappen, zo is woensdagochtend besloten.

Boek&Bal is het jaarlijkse, regionale taalfestival dat op 7 maart voor de derde keer in Schouwburg Cuijk wordt gehouden. Het CPNB heeft in een brief van een advocaat laten weten dat de naam voor dat festival niet gebruikt mag worden. De naam staat geregistreerd. CPNB, dat jaarlijks in de Amsterdamse schouwburg het Boekenbal organiseert, vreest dat beide evenementen door het publiek met elkaar worden verwisseld of dat het publiek ten onrechte denkt dat Boek&Bal een evenement is dat door de CPNB wordt georganiseerd. Als De Kneep niet vóór 5 maart laat weten voortaan een andere naam voor het evenement te gaan gebruiken, stapt het CPNB naar de rechter. Voordat De Kneep reageert op de aanzegging van de advocaat, laat de club zich adviseren door een ter zake kundige jurist.

'Gaat zeker door'
Zeker is dat het festival op zaterdagavond 7 maart in Schouwburg Cuijk doorgaat. "Onder welke naam dan ook", aldus voorzitter Willem van Beek. "Tientallen schrijvers, taalliefhebbers en muzikanten uit de wijde regio en heel veel vrijwilligers bereiden zich al geruime tijd voor op een uniek evenement. Dat heeft tot doel regionale schrijvers en lezers tot elkaar te brengen. Dat geweldige feest moet niet worden gedwarsboomd door een juridisch zwaard van Damocles. Wat niet betekent dat we zomaar het hoofd in de schoot gooien. We laten ons uitgebreid informeren over de mogelijkheden en consequenties." De voorzitter hoopt wel dat het publiek in het Land van Cuijk en Maasduinen – lezers én schrijvers - de organisatoren een hart onder de riem zullen steken. Van Beek: "Dat kan heel eenvoudig door massaal op 7 maart naar de schouwburg te komen."
Het bestuur van De Kneep betreurt het dat de CPNB zonder eerst overleg te voeren over de merkenkwestie direct grote woorden gebruikt en met de rechter dreigt, terwijl het doel van zowel De Kneep als CPNB hetzelfde is, namelijk opkomen voor de leescultuur en het schrijverschap in Nederland. Dat de jonge club De Kneep, een regionaal schrijversplatform, nu moet opboksen tegen de landelijke organisatie in plaats van steun krijgt van de grote club, wordt beschouwd als een grote teleurstelling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant