<p>Het geboortebord van JJ.</p>

Het geboortebord van JJ.

(Foto: De Maas Driehoek)

JJ als voornaam? De gemeente Boxmeer vindt dat dát niet kan!

  •   keer gelezen   Opmerkelijk

BOXMEER | Mag de gemeente Boxmeer ‘JJ’ als voornaam weigeren? Dat is de vraag die afgelopen vrijdag centraal stond bij de rechtbank in Den Bosch. “Terwijl ik wilde genieten van mijn pasgeboren kind, hing ik alleen maar aan de lijn met mijn advocaat”, vertelt Anouk Ankersmit.

Door Martijn Schwillens

Ze hadden er lang naar uit gekeken, de geboorte van hun zoon JJ. Van een roze wolk was na de geboorte echter al snel geen sprake meer. “De ambtenaar weigerde onze aangifte van de naam JJ. Mijn man stond na vijf minuten alweer buiten het gemeentehuis. JJ als naam zou ongepast zijn. Er moest blijkbaar tenminste één klinker in de naam zitten”, legt ze uit.

‘De ambtenaar vond de naam JJ ongepast’

‘Zo’n kraamweek wil je niet’
Niet genieten en uitrusten, maar doorlopend telefoontjes. Met de gemeente, met de advocaat en de rechtbank. “Dat is niet zoals je een kraamweek voorstelt”, benadrukt Ankersmit. “De reden waarom de naam ongepast zou zijn, was ook lariekoek. Er is helemaal geen wet waarin staat dat er een klinker in de naam moet staan. We hebben meteen een klacht ingediend, maar dat leverde alleen een gesprek op over hoe we behandeld zijn en hoe de dienstverlening in de toekomst beter zou kunnen. Maar er was geen enkele bereidheid om de naam (thans geregistreerd als Jay Jay) te veranderen.”

‘Ons leed is groot’
Sterker nog, de gemeente Boxmeer legde in de afgelopen periode een dossier van vijftien A4-tjes aan dat de rechter ervan moet overtuigen dat de ambtenaar het bij het rechte eind heeft. “Wij vinden het echt heel erg dat het zover heeft moeten komen. Voor de gemeente Boxmeer zijn wij gewoon een dossiernummer, maar het leed voor ons is groot. Ik heb er zelfs een postnatale depressie aan overgehouden”, vervolgt Ankersmit. “We hebben in die periode ook nog gebeld met de gemeente Gennep. Daar zeiden ze dat de naam JJ gewoon geaccepteerd zou zijn.”
Afgelopen vrijdag diende de zaak bij de rechter. Die buigt zich nu over de vraag of JJ ongepast is of dat de voornaam alsnog veranderd kan worden? “Het zijn vooral de advocaten geweest die aan het woord kwamen. Ik hoop dat de rechter ook oog zal hebben voor het menselijke aspect en dat de naam alsnog wordt aangepast.”

De rechtbank doet uiterlijk 26 februari uitspraak. Sinds 2014 is de voornaam JJ zeven keer geregistreerd in Nederland.

Meer berichten