Meeting van Haflingers op wielen

  •   keer gelezen   Opmerkelijk
SINT ANTHONIS – Van de vier Steyr Puch Haflinger voertuigen die in Nederland rondrijden, heeft één in Sint Anthonis zijn stamplaats. Komend weekend krijgt het voertuigje gezelschap, want dan vindt er een internationale meeting plaats.

[image=211388]

“Kijk”, zegt Henk Schoemakers”, terwijl hij de motorklep van het Oostenrijkse transportwagentje opent. Klein, met 2-cilinder boxermotor, 27 pk sterk, onafhankelijke wielophanging en vierwielaandrijving. Het voertuig is zeer wendbaar in ontoegankelijk terrein. “Zet hem maar voor een muur, hij rijdt er zo tegenop.”
Nu is het een nostalgische verzamel- en toerwagen, maar in de periode 1965-1974 werd hij in Graz (Oostenrijk) gebouwd voor het leger. Later werden ze wereldwijd in de woestijn en bergachtige gebieden ingezet als brandweerauto en door het Rode Kruis.
Samen met partner Anja van Tienen en de voorzitter van de Haflinger-autoclub ontvangt Henk dit jaar collega’s uit Oostenrijk, Duitsland, Engeland en België die ook zo’n zeldzaam voertuig hebben. “Hoeveel het er precies zijn weten we niet, maar het zal rond de vijftien schommelen”, vertelt Anja. De gasten verblijven in Boertel De Lamperse Hei in Wanroij.
Henk en Anja hebben voor zaterdag 14 en zondag 15 april toertochten uitgezet in de regio. Hard zal het niet gaan, want de topsnelheid is 65 km per uur. “We zoeken natuurlijk wel de bultjes op, want dan kan de Haflinger laten zien.” Liefhebbers kunnen de voertuigjes zaterdag zien, want dan stellen ze om 10.00 uur op bij de Brink in Sint Anthonis voor de toertocht.
Meer berichten