Het ijzersterke geslacht Heijnemans

  •   keer gelezen   Opmerkelijk
STEVENSBEEK – Een paar jaar geleden had Omroep Brabant een reportage van een familie waarvan de broers en zussen samen duizend jaar oud waren. Maar dat valt in het niet bij de gezamenlijke leeftijd van de kinderen Heijnemans uit Stevensbeek, want die tellen eind dit jaar maar liefst 1161 levensjaren.

“Ik had het al een paar bij mijn vrouw en haar broers en zussen aangekaart om dat naar buiten te brengen, maar ze zijn allemaal heel bescheiden. Ze staan niet graag op de voorgrond, maar nu wagen ze het er op want dit is toch niet niks”, zegt Gerrit Hendriks, die al 47 jaar getrouwd is met Thea Heijnemans (71), de negende telg uit het ijzersterke geslacht.

[image=216392]

Eerbiedwaardig
Zestien broers en zussen, allemaal vitaal, en geen enkele tweeling. Marietje (81) is de oudste en dan volgen An, Jan, Wim, Sien, Bertha, Dien, Harrie, Thea, Bart, Herman, Fien, Toos, Joep, Trix en Gerda die met haar 62 jaar de jongste is. Ze zijn allemaal getrouwd en brachten samen 67 kinderen en nog meer kleinkinderen voort.
Van vreemden hebben ze het niet, want vader Harrie Heijnemans bereikte de eerbiedwaardige leeftijd van 95 jaar en moeder Doortje Heijnemans-Houkes werd 91 jaar. Het was passen en meten in het (inmiddels gesloopte) huisje aan de Radioweg in Stevensbeek. Aan tafel moesten er veel monden worden gevoed, dus werden er grote porties gekookt. “En we sliepen wel met z’n drieën in een bed, maar dat was in die tijd helemaal niet vreemd.”

Hecht
Het zijn stuk voor stuk doorpakkers en hangen heel erg aan elkaar. “We hebben thuis geleerd om voor elkaar te zorgen; wij zijn er voor de ander. Zo leven wij en daar zijn we heel trots op”, zegt Thea.
Ze wonen dicht bij elkaar in Stevensbeek, Sint Anthonis en Boxmeer. Alleen Gerda, de jongste, is in familiebegrippen ‘geëmigreerd’ want die woont in Wijchen. “We gaan allemaal naar elkaars verjaardag en daar bovenop hebben we elk jaar een groot familiefeest. Ja, soms zien we elkaar wel drie keer in een paar weken. Maar dat vinden we fijn, want we hebben altijd heel veel gein met elkaar.”
Meer berichten