Cuijkse Nancy maakt iPad van kauwgum

  •   keer gelezen   Opmerkelijk
CUIJK - "Een iPad gemaakt van reeds gekauwde kauwgom, dat is kunst met een grote, maar kleverige K", zo oordeelde de jury afgelopen zaterdag tijdens de prijsuitreiking van de 'Use your gum'-wedstrijd van Nederland Schoon. De maker werd beloond met een echt werkend exemplaar. Een selectie van de meest bijzondere kauwgomvormpjes was afgelopen weekeinde te bewonderen in de hal van Centraal Station Amersfoort.

[image=199551]

Hoofdprijswinnaar Nancy Kerstens uit Cuijk, de 'kunstenaar' van de iPad, vond het leuk om zo creatief met kauwgom bezig te zijn. "De Use your gum-campagne was een goede actie van Nederland Schoon. Houd de straten schoon en gooi je kauwgompje gewoon in de afvalbak. Op iedere straathoek staat er tegenwoordig een, dus dat is een kleine moeite."
Ook Bart de Vries en Simone Rakels uit Deurne wonnen een iPad, met twee damespumps waar ze wel vijfhonderd stukjes kauwgom op hadden geplakt. "Vaak loop je op straat en krijg je zo’n vieze kauwgomklodder onder je schoen. In plaats van eronder, hebben we de kauwgom erop geplakt", zegt Bart de Vries. "Daarmee wilden we laten zien dat je meer kunt met kauwgom dan het op straat gooien." Ook een 'kauwgomkat' verdiende één van de hoofdprijzen. De schepper van een kauwgomfruitschaal won een iPod Touch.

Kunstwerk
NederlandSchoon riep scholieren vorige maand op hun gekauwde kauwgom tot kunstwerk te bombarderen, door het op een speciaal ontworpen Boomerang-kaart te plakken en op te sturen naar Nederland Schoon. Met deze ludieke actie wilde de stichting bewustzijn creëren over de grote hoeveelheid kauwgom op straat.
Die bewustwording is hard nodig, bleek recent uit onderzoek van TNS NIPO. Ruim de helft van alle Nederlanders gooit weleens kauwgom op straat, maar jongeren spannen de kroon. De voornaamste reden is dat ze niet weten wat ze er anders mee moeten doen. Nederland Schoon wil de routine van het gedachteloos weggooien van uitgekauwde kauwgom doorbreken.

Stichting
Stichting Nederland Schoon zet zich al sinds 1991 in om de hinder van zwerfafval in Nederland te voorkomen en te bestrijden. De stichting neemt deel aan het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012. Dit is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet ervoor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt. Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval is te vinden op www.nederlandschoon.nl.

Meer berichten