Miljoenen opgegraven bij Volkelse Vrije Markt

  •   keer gelezen   Opmerkelijk
VOLKEL – Theo van den Elzen van T&W Bouw deed deze week een bijzondere vondst tijdens zijn werk. Terwijl hij een anderhalf meter brede haag aan het uitgraven was, stuitte hij op een weckfles met een toen nog onduidelijke inhoud.

Van den Elzen was bezig een parkeerterrein te realiseren in de tuin van de Volkelse Vrije Markt. “Al redelijk snel kwamen we de pot tegen, hij zat tussen de dikke wortels van de haag. In eerste instantie zag ik nog niet precies wat erin zat. Ik zag alleen wat enveloppen en papier. Omdat ik nog wel meer te doen had, legde ik de vondst in de auto om het later nog te bekijken.”

Waarde
Later op de dag wilde Van den Elzen de inhoud uit de fles halen, maar deze zat flink volgepropt en het was allemaal behoorlijk vochtig. “Als ik het er zo uit zou trekken, was er niets van overgebleven. Dus ik heb de weckfles opengesneden en alle papieren er voorzichtig uitgehaald en verspreid neergelegd om te laten drogen.” Op dat moment zag Van den Elzen dat het om een groot aantal bankbiljetten ging, Duitse Marken om precies te zijn, en nog meer waardepapieren zoals aandelen. Het gaat om ruim 1,2 miljoen Duitse Mark daterend uit 1906 tot 1923, deels op nummer gebundeld met de originele bankwikkels. “Zoiets vind je natuurlijk niet elke dag”, is de reactie van Van den Elzen.

Tentoonstelling
“Over de waarde en de geldigheid van de vondst is nog niets bekend”, vertelt Van den Elzen. “Maar daar zijn we natuurlijk wel erg benieuwd naar. Ik zou wel willen weten wat het verhaal achter deze pot met geld is, maar dat komen we waarschijnlijk nooit te weten. Ik gok zelf dat het qua geld niet veel meer waard is, maar het kan wel historische waarde hebben voor verzamelaars, musea of de heemkundekring.” Een deel van de vondst wordt zondag 7 juni op de Volkelse Vrije Markt tentoongesteld, die vanaf dan op de Rudigerstraat 32 te vinden is. Tips over de waarde of mogelijke afkomst zjin dan zeker welkom.
[image=98830][image=98831][image=98832][image=98833][image=98835][image=98834]
Meer berichten