Ook werd handelswaar, waaronder onderdelen voor legervoertuigen, in bedrijfshallen in Gennep en Loosdrecht in beslag genomen.
Ook werd handelswaar, waaronder onderdelen voor legervoertuigen, in bedrijfshallen in Gennep en Loosdrecht in beslag genomen.

Politie pakt in Gennep ouder echtpaar op voor miljoenenfraude

Politie 1.828 keer gelezen

GENNEP/LOOSDRECHT | Het Combiteam van de FIOD en de Nationale Politie heeft afgelopen dinsdag een 81-jarige man en zijn 61-jarige echtgenote aangehouden in Gennep. Het echtpaar wordt verdacht van belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrift en illegaal bankieren. Het Combiteam doorzocht een bedrijfslocatie in Loosdrecht en een bedrijfslocatie in Gennep. Bij de doorzoekingen is een geldhond van de politie ingezet.

Er is voor enkele tientallen miljoenen euro's beslag gelegd op onder andere handelsvoorraad zoals onderdelen voor legervoertuigen, Chinese kunst, auto's, contant geld, tegoeden op bankrekeningen in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk en Panama. Ook is er beslag gelegd op een vakantiepark in Frankrijk, een bedrijfshal met kantoor en een jachthaven in Nederland. Gelijktijdig vond er uitvoering van rechtshulpverzoeken plaats in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk, Filipijnen, Panama en Singapore. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van het Functioneel Parket. 

Verdenking
Het onderzoek richt zich op het verdachte echtpaar en aan hun gelieerde ondernemingen in Nederland en Hong Kong, Frankrijk en Panama. Het echtpaar staat nergens officieel geregistreerd en heeft geen vaste woon- verblijfplaats. 
De verdenking is dat zij een (groot) deel van de in Nederland gemaakte winst met behulp van een valse boekhouding verplaatsen naar hun bedrijven in Hong Kong. Deze bedrijven hebben een offshore-status in Hong Kong en betalen daarom geen belasting in Hong Kong. Hierdoor zijn zij onzichtbaar voor de autoriteiten. Op deze manier zijn de afgelopen jaren miljoenen euro's buiten het zicht van de Nederlandse autoriteiten gebracht en vermoedelijk via hun bedrijven in Hong Kong aangewend voor het verstrekken van risicovolle leningen en investeringen in vastgoed in Nederland, Duitsland, Frankrijk, de Filipijnen en Taiwan. Het voorlopig geschatte wederrechtelijk verkregen voordeel is meer dan 41 miljoen euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant