Vrijspraak in zaak geweldadige overval Grave

  •   keer gelezen   Politie
GRAVE - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 37-jarige man uit Dieren en een 46-jarige man uit Casteren veroordeeld voor onder meer een poging tot diefstal uit een garage. De 46-jarige man krijgt een celstraf van vijf maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De andere man moet drie maanden de cel in. De mannen zijn vandaag vrijgesproken van een woningoveral waarbij geweld werd gebruikt tegen de bewoonster.

[image=131279]

De mannen forceerden in juli 2013 ’s nachts een raam van een garage bij een woning in Grave en klommen naar binnen. Volgens de eigenaar van de garage ontbrak er niets. De mannen werden kort na de poging tot diefstal in de omgeving aangehouden. Uit onderzoek bleek dat een breekijzer dat bij de aanhouding in hun auto lag, gebruikt is om het garageraam te forceren. De mannen verklaarden dat ze op zoek waren naar een te koop staande auto en de weg waren kwijtgeraakt. De rechtbank acht deze verklaring, gelet op het late tijdstip, volstrekt onaannemelijk.
Verder bekende de 46-jarige man in oktober 2013 uit een loods in Terschuur een accuboormachine, laptop en cirkelzaag te hebben weggehaald. De andere man had tijdens zijn aanhouding twee verboden vuurwapens en munitie in bezit. Hiervoor zijn zij vandaag ook veroordeeld.

Vrijspraak woningoverval met geweld
Volgens de officier van justitie had de 37-jarige man een paar weken eerder in dezelfde woning in Grave een woningoverval gepleegd op de hoogbejaarde bewoner, waarbij deze een heup- en elleboogfractuur opliep. Het Openbaar Ministerie verdacht de 46-jarige man ook van die overval, maar eiste voor hem vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs.
De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is waaruit blijkt dat de mannen de woningoverval pleegden. Er zijn geen sporen in of nabij de woning aangetroffen. Daarnaast komen de signalementen die het slachtoffer en getuigen opgaven niet overeen met het signalement van de verdachten. Ook herkenden zij de mannen niet bij een fotoconfrontatie.

Financiële motieven
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de mannen zich niets aantrokken van de gevolgen van hun handelen en zich lieten leiden door financiële motieven. De 46-jarige man is eerder veroordeeld voor soortgelijke delicten. Hij krijgt een deels voorwaardelijke celstraf om hem ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. De 37-jarige man werd in november 2013 en augustus 2014 veroordeeld voor vermogensdelicten. De poging tot diefstal en het verboden vuurwapenbezit vonden eerder plaats. De rechtbank weegt daarom bij het bepalen van de straf mee welke straf aan de man zou zijn opgelegd als de feiten van de eerdere veroordelingen gelijktijdig met de huidige feiten zouden zijn afgedaan.
Meer berichten