Vrijspraak Cuijkse broers in afpersingszaak

  •   keer gelezen   Politie
CUIJK/DEN HAAG | Het gerechtshof in Den Haag heeft twee broers (53 en 44 jaar) uit Cuijk in hoger beroep vrijgesproken in een grote afpersingszaak, beter bekend als de Yellowstone-zaak. Zeven andere verdachten werden gisteren wel veroordeeld tot gevangenisstraffen, variërend van 16 jaar onvoorwaardelijk tot twaalf maanden voorwaardelijk.

[image=289681]

In de Yellowstone-zaak ging het om een groot aantal oplichtingen, de meeste gepleegd in 2010. In het kader van deze oplichtingen is een moordaanslag gepleegd en is een handgranaat in een kantoorpand aan de Churchilllaan in Amsterdam geworpen. Er zijn personen afgeperst, er zijn documenten vervalst en er zijn bedragen witgewassen. Daarnaast zijn er branden gesticht om verzekeringsgelden te incasseren met gefingeerde schade.
De zaak kreeg landelijk veel aandacht omdat Emile Ratelband enige tijd als verdachte werd aangemerkt. Inmiddels is ook hij vrijgesproken.

Vrijspraak Cuijkse broers
In de zaak van de verdachte M.X., 53 jaar oud, is de officier van justitie al op de eerste zittingsdag niet-ontvankelijk verklaard in het door hem ingestelde hoger beroep, zodat de zaak niet door het hof is behandeld. Ook deze verdachte was eerder door de rechtbank vrijgesproken.
De verdachte C.X., 44 jaar oud, is in hoger beroep vrijgesproken van de beschuldigingen. Hij was eerder door de rechtbank veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf voor het in bezit hebben van softdrugs.

Strafvermindering
Door het openbaar ministerie is in deze zaken een overeenkomst gesloten met één van de daders. R.T.T. heeft, in ruil voor strafvermindering, als getuige verklaringen afgelegd over de strafbare feiten waarbij hij, met medeverdachten uit het Yellowstone-onderzoek, betrokken is geweest. T. is door de rechtbank voor onder meer voor het plegen van poging tot moord en het werpen van een handgranaat in een kantoorpand veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar, zoals ook tegen hem door de officier van justitie geëist was. In de zaak tegen T. is geen hoger beroep ingesteld. De zaak tegen T. is in hoger beroep dan ook niet aan de orde gekomen. T. is wel door het gerechtshof als getuige gehoord.
Meer berichten