Zaak Frank R. was helaas geen slecht boek

  •   keer gelezen   Politie
CUIJK - Frank R. (49) heeft afgelopen donderdag voor de rechtbank in Assen een straf van zes jaar cel plus TBS met dwangverpleging opgelegd gekregen. Als de Cuijkse zedenzaak een boek was geweest, dan had de lezer het ongetwijfeld weggelegd. Te extreem. Maar naarmate eind mei de driedaagse zitting in Assen vorderde, bleek echter al snel dat de gruweldetails niet afkomstig waren uit één of andere misdaadroman, maar uit getuigenverklaringen over een periode van dertien jaar. En waargebeurd!

[image=267511]

Toen nieuwsblad De Maas Driehoek vorig jaar augustus bekend maakte dat R. honderden minderjarige meiden had gedwongen tot seksuele handelingen voor de webcam en fysieke seks, was de eerste reactie er opvallend genoeg een van het Cuijkse centrummanagement, dat zich wegens die publicatie zorgen maakte over het imago voor Cuijk als (misdaad)dorp. De kritiek over het nut van de berichtgeving over Frank R. verstomde echter al snel toen twee maanden later justitie zelf meer details openbaarde, andere media eveneens flink uitpakten en een collectief afkeuren over deze zaak zich meester maakte van Nederland. Kamerleden pleitten voor de inzet van ‘loktieners’ om dergelijke zedenmisdadigers sneller op te sporen, scholen tot ver buiten Cuijk startten projecten om kinderen duidelijk te maken dat niet iedereen op chatsites goede bedoelingen heeft en ouders werden er op gewezen waartoe onzekerheid en gebroken gezinssituaties helaas kunnen leiden.

Prooi
Want als één ding de afgelopen rechtszaak duidelijk werd, dan was het dat Frank R. zijn slachtoffers benaderde als ware de meiden een prooi. Inspelen op hun onzekerheid, ze het gevoel geven speciaal te zijn (‘Hij gaf me het gevoel dat ik er wel mocht zijn. Dat hoorde ik thuis nooit’) en vervolgens toeslaan wanneer hij hun vertrouwen had gewonnen. Desnoods door middel van chantage (‘Ik bel je ouders’ of ‘Ik zet de beelden online’). Daarbij werden grenzen constant verlegd, tot SM en plasseks met meisjes zo jong als 12 jaar. Soms in zijn auto, vrijwel altijd in zijn flat in Cuijk. Met nagenoeg al zijn slachtoffers legde hij het contact via internet.
In mei 2013 liep hij bij de Hoornseplas in Groningen tegen de lamp dankzij een oplettende getuige. “Ik heb er altijd rekening mee gehouden dat één van de meiden met wie ik seks had aangifte tegen mij zouden doen”, zei R. voor de Assener rechtbank, die afgelopen donderdag vonnis sprak. Daarmee kwam een einde aan de grootste groomingzaak die Nederland ooit heeft gekend.

Aanklachten
R. was aangeklaagd voor verkrachting, ontucht met minderjarigen, verleiding, onttrekking aan het ouderlijk gezag, ontucht door middel van webcam, grooming en het maken en in bezit hebben van kinderpornografie. In totaal is Frank R. veroordeeld voor twintig strafbare feiten. Van één aanklacht werd hij vrijgesproken, omdat onduidelijk is of één van zijn slachtoffers nog minderjarig was toen het tot seks kwam. R. verdwijnt voor lange tijd uit de samenleving. Eerst in de gevangenis, daarna in de TBS-kliniek.
Tevens moet hij zijn slachtoffers een schadevergoeding van bijna 40.000 euro betalen.
Meer berichten