Speedbootongeval Cuijk: geen strafvervolging

  •   keer gelezen   Politie
CUIJK - Op de Maas bij Cuijk vond 3 oktober 2011 jl. een ongeval plaats waarbij een speedboot en een vrachtschip met elkaar in botsing kwamen. Hierbij kwamen vier opvarenden van de speedboot om het leven. De officier van justitie in ’s-Hertogenbosch is op basis van de resultaten van het onderzoek naar het ongeval tot het oordeel gekomen dat er geen sprake is van een strafbaar feit dat vervolgd zou kunnen of moeten worden.

[image=193010]

Uit het onderzoek is gebleken dat door de schipper van de speedboot fouten zijn gemaakt. Gelet op diens overlijden kan van een eventuele strafvervolging echter geen sprake meer zijn. Ten aanzien van de overige betrokkenen bij de aanvaring is niet gebleken van enig strafbaar feit.

Oorzaak
De schipper van de speedboot, noch één van de andere opvarenden, heeft het vrachtschip, dat (iets rechts van het) midden op de Maas voer, tijdig opgemerkt. Hoewel de oorzaak daarvan niet precies kan worden vastgesteld, lijkt een aantal factoren in combinatie met elkaar een rol te hebben gespeeld. Uit het onderzoek is gebleken dat door een aantal opvarenden van de speedboot alcohol is genuttigd. Ook de schipper is in zekere mate onder invloed geweest van alcohol en verdovende middelen. Het is aannemelijk dat dit de scherpte en het reactievermogen van de schipper heeft aangetast. Ook is naar voren gekomen dat de speedboot zeer waarschijnlijk een hogere snelheid voer dan op dat moment was toegestaan. Daarnaast is mogelijk sprake geweest van zichtbelemmering als gevolg van de ligging van de speedboot in het water, met de voorsteven omhoog. Tot slot is wellicht van invloed geweest dat de speedboot in korte tijd vanuit een sterk verlichte situatie op een donker gedeelte van de Maas is terechtgekomen. Dit kan het varen in het donker, dat op zichzelf al grote concentratie vereist, extra hebben bemoeilijkt.

Betrokkenen
De officier van justitie heeft in aanwezigheid van de burgemeester van Gennep, in wiens gemeente veel van de nabestaanden wonen, in een besloten bijeenkomst alle naaste familieleden en betrokkenen op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek. Ook de betrokkenen van het vrachtschip zijn op de hoogte gebracht.
Meer berichten