Vaker huisvredebreuk in regio

  •   keer gelezen   Politie
BOXMEER – Het aantal woninginbraken in Brabant-Noord is met 18% toegenomen het afgelopen jaar. Extra zorgelijk volgens politiechef Frans van Leeuwen, omdat er in 2009 nog een daling zichtbaar was van 10%. Alleen in de gemeente Cuijk is er minder huisvredebreuk gepleegd. Dit staat in het jaarverslag van de politie Maas en Leijgraaf.

“Dat 73% van de geweldsdelicten zijn opgelost en er minder vernielingen en bedrijfsinbraken plaatsvinden is natuurlijk goed”, aldus Van Leeuwen, “maar we zijn er niet trots op dat het huisrecht steeds vaker geschonden wordt.” Voorbeelden van ernstige incidenten zijn de dodelijke overval op de 76-jarige Theo Kuipers uit Velp en de overval op een gezin in Rijkevoort/De Walsert. De districtschef geeft geen verklaringen voor de toename van woninginbraken, maar geeft wel aan dat criminelen mobieler, brutaler en professioneler geworden zijn. Het antwoord van de politie op dergelijke criminaliteit is het afgelopen jaar onder andere nachtelijke surveillances geweest. Ook zitten de 22 wijkagenten bovenop hun wijk. “Zonder de burger kunnen we echter niet. Het is opvallend hoe laag de bereidheid is om preventieve maatregelen te nemen en ook de meldingsalertheid van burgers kan beter. Kijk eens om je heen en heb oog voor je buren”, aldus Van Leeuwen.

[image=165849]

Oost-Europeanen
Bovendien constateert de politie een forse bijdrage van Oost-Europeanen aan de criminaliteit. Via de A73, A77 en A50 vinden ze gemakkelijk de weg naar het district met 190.000 inwoners. “Ook hier ligt een belangrijke taak voor de wijkagenten”, zegt de politiechef, “lokale veelplegers zijn bij de wijkagenten bekend en daardoor ook minder actief, maar de politie heeft weinig zicht op wie de Polen, Roemenen, Lithouwen, Esten en Letten precies zijn. Om de identiteit van criminelen en dus ook van deze ongewenste gasten te kunnen vaststellen willen we korpsbreed bij zwaardere aanhoudingen documenten, foto’s en vingerafdrukken verzamelen. Dat wordt nu nog alleen bij opsluiting gedaan.”
Terwijl in andere gemeenten de meldingen van overlast door de jeugd afnemen, zijn er in Cuijk en Boxmeer meer aangiften (respectievelijk 74% en 60%). Van Leeuwen: “In Boxmeer zijn er veel meldingen over een groep bij het Weijerpark en met de gemeente pakken we De Valuwegroep in Cuijk aan.”
Boxmeer kampt bovendien met een hoog aantal doorrijders bij verkeersongevallen. Grave is de enige plaats waar hetzelfde getal afneemt. Daarnaast is er in Grave bijna de helft minder in voertuigen ingebroken. Wél zijn de geweldsdelicten toegenomen (12%). Ook in Sint Anthonis (28%) en Mill en St. Hubert (52%) zijn er meer aangiften van agressie en geweld. In Mill en Sint Hubert is daarnaast het totale aantal aangiften opvallend hoog (45%). “Deze plaatsen hebben een bijzonder jaar gehad”, zegt de politiechef, “er zijn incidenten geweest rond carnaval en er waren twee overvallen. Een Millenaar is opgepakt voor de overval op de videotheek. Normaliter is het in deze plaatsen relatief rustig en dan spring je er met enkele incidenten al snel uit.”

Foto: Albert Hendriks
Meer berichten