Burgers: horen, zien en bellen

  •   keer gelezen   Politie
GENNEP - Voor diegenen die niet weten wat burgernet is: het is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid te bevorderen. De mensen die zich eerder al hadden aangemeld voor SMS ALERT zijn benaderd om over te gaan op Burgernet.

Door Eefke Peeters

Via een filmpje laten hoofdinspecteur Annemarie van Berkel en wijkagent Hette Broeksma zien hoe Burgernet werkt. Twee jongens op een scooter stelen een handtas en scheuren er vandoor. Een oplettende burger belt 0800-0011. De man heeft een duidelijk signalement van de daders en een Burgernetactie wordt opgezet. Er worden 364 mensen opgeroepen om uit te kijken naar deze jongens. In het filmpje is te zien hoe bijvoorbeeld de plaatselijke slager de jongens ziet en vervolgens belt naar de centralist. Het is simpel: horen, zien en bellen. “Dat is ook meteen het grote voordeel van Burgernet. De grote constante is de centralist in de meldkamer die de binnengekomen informatie verwerkt. Normaal gesproken kun je steeds iemand anders aan de lijn krijgen en dus weer je verhaal moeten doen. Bij Burgernet kan er extra snel geschakeld worden”, verduidelijkt Broeksma. Iedereen die begaan is met de veiligheid van de eigen woon en werkomgeving kan zich dus aanmelden voor Burgernet. Men kan ook aangeven wanneer men niet-actie wil zijn, bijvoorbeeld in de nachtelijke uren.

[image=172169]

Betrokkenheid
“Ons streven is 7,5% van de inwoners betrokken te krijgen bij burgernet. We zitten nu al rond 5 % procent in Mook, Middelaar en Bergen alleen Gennep blijft een beetje achter. Hoe meer mensen, hoe meer ogen. Burgernet gaat landelijk voor 1 juli van start. SMS ALERT gaf al veel goede tips maar met Burgernet ben je nog actiever en is de betrokkenheid en samenwerking nog sterker aanwezig. Het gaat ook niet alleen om criminaliteit maar ook veiligheid en calamiteiten zoals brand of hoogwater,” aldus van Berkel. Aanmelden voor Burgernet? Dat kan online via www.burgernet.nl.
Meer berichten