'Oplettendheid burgers is cruciaal'

  •   keer gelezen   Politie
BOXMEER - Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar volgens politiewoordvoerder Dion Luijten is het wel zo: de wintertijd is een aantrekkelijke periode voor woninginbrekers en dat betekent dat burgers meer op hun hoede moeten zijn.

[image=194766]

De politie houdt regelmatig wijkcontroles in wijken waar het aantal inbraken hoog is. "We hebben niet de illusie dat we bij iedere controle vier inbrekers aanhouden. Maar deze controles kunnen potentiële inbrekers er wel van weerhouden om in te breken en, anderzijds, bewustwording bij burgers creëren. De oplettendheid van hen is van cruciaal belang", zegt Luijten. Tijdens de wijkcontroles, die worden uitgevoerd door politiemensen en burgervrijwilligers, is het de politie opgevallen dat burgers niet altijd even alert zijn. "Je zegt nu dat het normaal is dat je je deur op slot doet als je niet thuis bent. Maar dat gebeurt echt niet altijd. En je kunt je lamp wel aan laten staan om mensen te laten denken dat je thuis bent, maar dan moet je de gordijnen niet open laten staan. Dat is geen goede combinatie."

Melden
Nadat het aantal woninginbraken een tijdje terugliep is er volgens Luijten nu weer sprake van een stijging. Niet alleen regionaal, maar ook landelijk. De politie hoopt dan ook dat burgers alert zijn op verdachte situaties. "Zij zien als geen ander of een auto in de wijk thuishoort of niet." Bewoners worden opgeroepen verdachte personen, vreemde auto’s of situaties die zij niet vertrouwen direct te melden bij de politie via 112. Kijk voor meer informatie op: www.samentegeninbrekers.nl
Meer berichten