Actie gevaar spoorwegovergang

  •   keer gelezen   Politie
CUIJK – De politie heeft donderdagochtend controles uitgevoerd bij verschillende spoorwegovergangen in Boxmeer en Cuijk. Agenten in burger cotroleerden in Cuijk nabij het station, waar vorig jaar een 19-jarige voetangster om het leven kwam, doordat ze gegrepen werd door een passerende trein.

De politie voerde de actie uit om vooral jongeren bewust te maken van het gevaar dat schuilt in het negeren van de rode signalen of de spoorwegbomen. Betrapte minderjarigen konden kiezen voor een boete van zestig euro, of voor een informatieavond van bureau Halt met huiswerk. Tijdens die bijeenkomst in oktober vertellen (oud)machinisten over hun ervaringen met aanrijdingen.

Nut
Dat de controles nodig zijn, wordt donderdag snel duidelijk. Tijdens het ochtendspitsuur komen er ongeveer acht treinen langs en telkens is het raak: voetgangers en fietsers, vooral veel scholieren, negeren de lichten of fietsen om de gesloten bomen heen. Het is echter ook opvallend hoe lang de bomen gesloten zijn en de waarschuwingslichten branden. Lang voordat een trein het station nadert of het perron verlaat.

Slecht geregeld
Een 17-jarige studente wordt na een korte achtervolging op de fiets aangehouden door de politie. Ze wilde koste wat kost de trein halen voor haar conservatoriumslessen in Arnhem. “Het is zo oneerlijk”, zegt ze in tranen tegen de agente, “Ik heb nu eenmaal geen opleiding waar je te laat voor mag komen en de trein stond gewoon stil.” Haar vader had haar nog gewaarschuwd voor de controles, maar ook die waarschuwing negeerde ze. “De lichten zijn te lang aan en de bomen onnodig dicht. Nu ben ik de dupe, omdat het hier zo slecht geregeld is.”

[image=151515]
Meer berichten