Liesbeth van Heeswijk: 'De steun van afgelopen week is hartverwarmend en geeft veel nieuwe energie.' (foto: Diana Derks)
Liesbeth van Heeswijk: 'De steun van afgelopen week is hartverwarmend en geeft veel nieuwe energie.' (foto: Diana Derks)

'De steun van afgelopen week is hartverwarmend en geeft veel energie'

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | Liesbeth van Heeswijk heeft een bewogen week achter de rug. Door het bestuur van de VVD Cuijk werd ze aan de kant gezet als fractievoorzitter. Vervolgens stapten in haar kielzog (commissie)leden op, sprak VVD-wethouder Maarten Jilisen zijn steun voor haar uit en richtte ze haar eigen partij op. "De steun die ik afgelopen week heb gekregen, is hartverwarmend."

Door Martijn Schwillens

Zittend aan de keukentafel in haar huis in Haps oogt ze wat vermoeid. Dat is vooral uiterlijke schijn, zo verzekert het 55-jarige raadslid. "Ik heb inderdaad wat minder slaap gehad, maar heb energie voor tien", lacht ze voorzichtig. "De steunbetuigingen van VVD-leden die direct aangaven mij volledig te steunen en met mij over te stappen naar onze nieuwe partij, hebben namelijk voor veel positiviteit en kracht gezorgd."

Steunbetuiging
Dat haar ex-fractiegenoten Willemieke Vervoort en Rob Gertsen de voorkeur kregen bij het VVD-bestuur boven Van Heeswijk, lijkt opmerkelijk gezien de vele steun die zij van de leden ontving. "In juni probeerden ze me al aan de kant te zetten", legt Van Heeswijk uit. "Gelukkig zetten toen 23 VVD-leden plus twee partijgenoten uit andere gemeenten hun handtekening onder een steunbetuiging. Dat was bij het bestuur bekend, maar er is niets mee gedaan."
Van Heeswijk was de afgelopen zes jaar raadslid en later fractieleider voor de VVD. "De regels schrijven voor dat alleen raadsleden de fractievoorzitter kunnen kiezen. In dit geval was het dus 1-2 tegen mij, maar ik heb de steun van 23 leden, waaronder commissieleden. De achterban heeft echter geen stemrecht bij de VVD. Ik schaam me voor de werkwijze van Willemieke en Rob en van het VVD Maasland-bestuur, dat zich verschuilt achter regeltjes. Ik schaam me voor een partij waar de democratie met voeten wordt getreden."

Eigen lijst
De VVD is haar hart kwijtgeraakt, stelt Van Heeswijk. "Een stel sociaal-liberalen dat graag dienstbaar aan de samenleving wil zijn, is zonder pardon aan de kant geschoven. Gelukkig hebben ze aangegeven dat ik een beroep op ze mag blijven doen."
Van Heeswijk's nieuwe politieke stroming is al in oprichting. "Die heet voorlopig nog Lijst Van Heeswijk, omdat dat niet anders kon, maar dat wordt straks een volwaardige partij die mee zal doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018."

Meer over de crisis bij de VVD in Cuijk in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 25 oktober.

Meer berichten