Mook en Middelaar heeft de GGD een brandbrief geschreven over (huiselijk) geweld en mishandeling.
Mook en Middelaar heeft de GGD een brandbrief geschreven over (huiselijk) geweld en mishandeling.

Brandbrief Mook aan GGD over zorgmeldingen geweld en mishandeling

  •   keer gelezen   Politiek

MOOK | De gemeente Mook en Middelaar heeft een brandbrief geschreven aan de GGD Gelderland-Zuid nu de gemeente 'onaanvaardbare risico's' loopt als niet snel een oplossing wordt gevonden voor zorgmeldingen van huiselijk geweld, kindermishandeling en andere vormen van geweld in een thuissituatie, die voorheen bij Veilig Thuis binnenkwamen. "Wij zijn geschrokken van het huidige voorstel", benadrukt de Mookse burgemeester Wim Gradisen.

Door Martijn Schwillens

Veilig Thuis Gelderland-Zuid is onlangs onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspecties omdat veel meldingen te laat werden opgepakt. Behalve het aanstellen van een nieuwe interim-directeur is er eveneens voor gekozen om de zogeheten procesregie over zorgmeldingen van huiselijk geweld en (kinder)mishandeling neer te leggen bij het Veiligheidshuis Gelderland-Zuid. De gemeente Mook en Middelaar is echter niet aangesloten bij dit Veiligheidshuis. "Deze maatregel voldoet dus niet voor onze gemeente", schrijft Gradisen in de brief, "en brengt voor onze gemeente onaanvaardbare risico's met zich mee."

'Zorgelijke situatie'
Gradisen geeft tegenover deze krant aan 'dat de nieuwe situatie ons wel zorgen baart'. "Onze gemeente maakt deel uit van de Veiligheidsregio Noord-Limburg en is dus niet aangesloten bij het Veiligheidshuis", verduidelijkt hij. "De politie Noord-Limburg kan niet bij de gesprekken aanwezig zijn en het is op dit moment evenmin bekend hoe de Mookse meldingen via de politie worden opgepakt en verwerkt. Ons is toegezegd dat er een 'maatwerkoplossing' voor Mook en Middelaar komt, maar die zien wij dus niet terug in de aangedragen maatregelen. Wij hebben de GGD nu laten weten dat wij willen weten hoe de procesregie voor onze gemeente wordt georganiseerd voordat de nieuwe werkwijze operationeel wordt. Want het moge duidelijk zijn dat dit probleem liever nog gisteren dan vandaag opgelost wordt."
Eerder zei Gradisen al 'dat een boel praktische zaken in één klap opgelost zouden zijn als wij de vrijheid hadden om ons op bepaalde gebieden aan te sluiten bij buurgemeenten in het Rijk van Nijmegen'. "Maar de wetgeving schiet hierin tekort."

Meer berichten