Beukenhaag nabij de haven in Grave. (foto: Annelies Graafsma)
Beukenhaag nabij de haven in Grave. (foto: Annelies Graafsma)

Beukenhaag in Grave houdt gemoederen flink bezig

  •   keer gelezen   Politiek

GRAVE | De beukenhaag op Bastion Bekaf bij de haven in Grave is al maanden onderwerp van gesprek, in de gemeenteraad en daarbuiten. Commotie ontstond toen omwonenden per brief, en zonder overleg vooraf, te horen kregen dat de haag gesnoeid zou worden. Een herhaling van de onrust van de bomenkap op het vestingwerk aan Lovendaalsingel lag op de loer.

Door Annelies Graafsma

Wethouder Jeroen Joon (VVD) wil in het kader van 'Historisch Grave' aanpassingen in de openbare ruimte. Half-Bastion Bekaf, een aarden verdedigingswal aan de Maas, is één van zijn projecten. In de brief aan de aanwonenden staat dat de haag wordt ingekort. Ook wordt gesproken over het aanpassen van de beplanting bij het Noorderblok (woningen in gerestaureerde klooster van de 'Franse paters'; red.).

Opgeschort
De onrust was van dien aard dat de werkzaamheden tot nader order zijn opgeschort. Overleg met Watersportvereniging De Stuw is vorige week gestart. Michiel Vosveld (secretaris De Stuw): "Wij hebben nog geen standpunt ingenomen. Dan doen we pas na overleg met de leden. Het gesprek met de gemeente was prettig en de inzet voor 'Historisch Grave' is ons duidelijk." Hij wijst erop dat de haag op gemeentegrond staat, maar dat het hekwerk van De Stuw is. Vosveld aanvullend: "We begrijpen de argumenten van het college. Men wil zicht op de haven en zicht op Bekaf met de boomgaard realiseren. Maar we hebben drie punten van veiligheid die we opgelost willen zien: diefstal, risico van vallen en beschadiging aan boten."

Eenzijdig
Eerder waarschuwde Graeft Voort voor een eenzijdige historische benadering. Bekaf is niet alleen als vestingwerk belangrijk maar ook als onderdeel van het kloosterleven met de voormalige tuin, boomgaard en begraafplaats. Bij de redactie is niet bekend over andere aanwonenden hun inbreng kunnen leveren.
Ondertussen krijgt 'Historisch Grave' steeds meer gestalte. De eerder opgerichte Raad van Inspiratie Grave kwam afgelopen week alweer voor de zesde keer bijeen. "Samen met inwoners werken aan de toekomst van onze prachtige vestingstad", twitterde Joon.

Meer berichten