De gemeente Boxmeer werkt aan een aanpak van wateroverlast. (foto: SK-Media)
De gemeente Boxmeer werkt aan een aanpak van wateroverlast. (foto: SK-Media)

Masterplan wateroverlast voor alle Boxmeerse kernen

  •   keer gelezen   Politiek

BOXMEER | De gemeente Boxmeer gaat op termijn een masterplan opstellen om de problematiek bij extreme neerslag in alle kerkdorpen in kaart te brengen en eventuele oplossingen aan te dragen. Een aanpak van de knelpunten van de straten in Boxmeer en Beugen die dit voorjaar onder water liepen, kan al in maart worden gepresenteerd. "Twee bureaus zijn nu aan het onderzoeken hoe we de knelpunten het beste kunnen aanpakken", verduidelijkt wethouder Jeu Verstraaten (VDB/LO).

Door Martijn Schwillens

"We hebben inmiddels drie informatie-avonden in de wijken gehad waarbij inwoners ook oplossingen hebben aangedragen. Zij wonen er en weten vaak als beste hoe bepaalde zaken opgelost kunnen worden", weet Verstraaten. "Daarnaast zijn er 3D-modellen losgelaten op Boxmeer en Beugen over wat er gebeurt bij tien, 50 en 100 millimeter neerslag. Die fictieve resultaten komen voor een groot deel ook overeen met waar in mei en juni de problemen waren."

Maatregelen
De gemeente Boxmeer gaat de komende weken nog met omwonenden in Boxmeer en Beugen in gesprek om 'meer ideeën op te doen'. Vervolgens worden beoogde oplossingen uitgewerkt tot concrete maatregelen. Verstraaten wil nog niet ingaan op wat die gaan inhouden. "Mensen moeten denken aan de aanleg van wadi's, stimuleringsmaatregelen om regenwater af te koppelen, meer groen en het uitdiepen van speeltuintjes. Dit zijn de zogeheten quick wins. Grotere maatregelen, zoals verhoging van bepaalde wegen of de aanleg van een sloot, zijn uiteraard (veel) duurder. Daar moeten eerst berekeningen op worden losgelaten voordat we die bekendmaken."

Masterplan
De maatregelen worden in ieder geval gebundeld in een masterplan dat in maart 2017 zal worden aangeboden aan de gemeenteraad. "Maar het masterplan is vooral ook een werkdocument", legt Verstraaten uit. "Na Boxmeer en Beugen volgt een doorrekening van alle kerkdorpen, want de volgende extreme bui kan natuurlijk ook in Maashees of Rijkevoort vallen." Hij besluit: "Maar laat duidelijk zijn dat we nooit een totaaloplossing zullen hebben voor een bui van 100 millimeter of meer."

Meer berichten