Liesbeth van Heeswijk presenteerde maandagavond haar partij Liberaal Land van Cuijk. (foto: Diana Derks)
Liesbeth van Heeswijk presenteerde maandagavond haar partij Liberaal Land van Cuijk. (foto: Diana Derks)

Liberaal LVC: 'Gaan totaal andere politiek bedrijven'

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | De nieuwe politieke partij van Liesbeth van Heeswijk en wethouder Maarten Jilisen gaat Liberaal Land van Cuijk (LVC) heten. Van Heeswijk, die twee maanden geleden opstapte bij de VVD Cuijk, noemt Liberaal LVC 'een sociaal-liberale partij die totaal andere politiek gaat bedrijven'. "Wij zijn een no-nonsense partij die kleur durft te bekennen. What you see is what you get", aldus het Hapse raadslid.

Door Martijn Schwillens

Zo'n dertigtal nieuwe leden, collega-raadsleden en vrienden waren vanavond naar de hal van het gemeentehuis gekomen om het glas te heffen op de geboorte van een nieuwe politieke stroming in Cuijk. "Op een sportieve, politieke toekomst! Ik prijs me gelukkig met al die mensen die staan te trappelen om aan de slag te gaan", lacht Van Heeswijk. "Mijn steunfractie bestaat uit twaalf tot vijftien personen en zij zitten boordevol plannen om mee aan de slag te gaan. Maar we vinden het ook gezellig om na afloop nog gezellig te kunnen kletsen met elkaar", hint het raadslid naar de vervelende laatste maanden bij de VVD. "Daar wil ik verder geen woorden meer aan vuilmaken, al wil ik nog wel kwijt dat ik het knap vind dat Maarten (Jilisen, red.) de partij trouw is gebleven. Daar moet je lef voor hebben."

Passie en kracht
Het logo van Liberaal LVC bestaat uit een drietal (groene, oranje en blauwe) bladen en een rode punt in het midden die tezamen ogen als een windmolen (zie foto). "Groen staat voor betrouwbaarheid, betrokkenheid en groei, blauw voor openheid, integriteit en zakelijk én oranje voor jeugdig, positiviteit en innovatie", verduidelijkt ze. "De rode stip staat voor passie en kracht waarmee we de motor aandraaien en de molen laten draaien. Wij zijn sociaal-liberalen. Het liberalisme komt terug in de naam en daar vinden Maarten, ik en ook de andere leden hun oorsprong. Daar komen we voor uit. We bekennen kleur. Dat sociale zit 'm in het feit dat onze leden geworteld zijn in de samenleving. Zij begeven zich in onze samenleving, weten wat er speelt en doen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Bij de Stichting Leergeld of de Voedselbank. En LVC staat voor Land van Cuijk. Wij richten ons op de toekomst en geloven in één krachtige gemeente in de regio."

'Echt anders'
Energiek, andere politiek, dualisme... Het zijn krachttermen die vaker gebezigd worden tijdens een oprichtingsbijeenkomst van een politieke partij. "Maar wij gaan het echt anders doen", onderstreept ze. "Dus geen achterkamertjes- of vriendjespolitiek of opgelegde standpunten. Wij doen aan argumentenpolitiek; zijn geïnteresseerd in ieders mening en staan open voor alle argumenten. We willen de inwoners uit het Land van Cuijk persoonlijk horen en zien."
Met nog een dik jaar tot de gemeenteraadsverkiezingen, is Liberaal LVC er veel aangelegen om zich tot 21 maart 2018 te onderscheiden van de andere raadsfracties in Cuijk. "Wij gaan het dualisme echt oppakken. Daartoe hebben we de ruimte binnen deze coalitie (Liberaal LVC, CDA, ABC en PvdA) en daar voelen onze mensen, met onze achtergronden, zich ook het beste bij", zegt Van Heeswijk, die besluit: "Weet je, ik verlies liever één zetel door eerlijk en oprecht te zijn dan één zetel te winnen door alles bij elkaar te liegen."

Meer berichten