Het voormalige Homburg-terrein in Cuijk ligt er al zeven jaar troosteloos bij.
Het voormalige Homburg-terrein in Cuijk ligt er al zeven jaar troosteloos bij.

Weinig enthousiasme voor 'nietszeggende visie' voor Homburg-terrein in Cuijk

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | De 'ontwikkelingsvisie' van het Cuijkse college van B en W om binnen nu en vijf jaar tot invulling te komen van het Homburg-terrein, heeft op weinig enthousiasme kunnen rekenen bij de oppositie. D66 en VVD noemden het stuk 'teleurstellend en nietszeggend'. Er was een amendement van het CDA voor nodig om de oppositiepartijen over de streep te trekken om akkoord te gaan met de visie. "Ik ben blij dat een groene invulling, zoals die nog niet bestaat in Cuijk, door het amendement in deze visie is opgenomen", aldus fractievoorzitter Joost Hendriks (CDA).

Door Martijn Schwillens

Bij de gemeenteraad lag maandagavond het plan voor om de focus te leggen op innovatie in food en gezondheid. Dit moet vervolgens leiden tot een concreet voorstel en een beeld voor ondernemers van het Homburg-terrein als dé locatie om zich te vestigen. Het kon echter maar op weinig enthousiasme van de oppositiepartijen in de raad rekenen. "Dit is een nietszeggende notitie", vond D66-raadslid Arthur Baudet. "We missen een concrete richting. De vrijblijvendheid moet eraf." Op kritiek over zijn 'grafstemming' van Liesbeth van Heeswijk (Liberaal LVC) antwoordde hij: "Over iets wat niet goed is, kan ik nu eenmaal niet enthousiast zijn."
Ook de VVD liet weinig heel van de aanvankelijke plannen. Raadslid Rob Gertsen: "Dit is een teleurstellend en nietszeggend plan. Het is visieloos en het werpt mogelijk barrières op. Cuijk is echter niet in de positie om concrete kaders neer te leggen."
Beide oppositiepartijen misten in het stuk bovendien uitleg waarom de vorige visie (Sportief Werklandschap) nooit tot wasdom is gekomen.

Haast maken
Om de raad toch achter het voorstel te krijgen, kwam het CDA met een amendement waarin de gemeente wordt opgeroepen om onderzoek te doen naar een groene invulling van het terrein (zoals een park) en Sport & Leisure. Het gemeentebestuur wilde aanvankelijk wat langer de tijd nemen om tot een concreet plan voor de invulling van het terrein te komen, dat al sinds 2009 gekenmerkt wordt door leegstand. In het door SP, VVD, D66, PvdA en PLC gesteunde amendement wordt wethouder Maarten Jilisen (Liberaal LVC) gemaand haast te maken met de plannen. De wethouder zette vraagtekens 'bij de haalbaarheid van de uitvoering van het amendement'. In juli 2017 moet nu evengoed een concreet 'invullingsplan' voorliggen.

Meer berichten