Zorgen over de veiligheid op de Maas.
Zorgen over de veiligheid op de Maas.

Zorgen LOF over veiligheid op de Maas bij Boxmeer

  •   keer gelezen   Politiek

BOXMEER | Fractievoorzitter Frans van der Zande van de Lokale Onafhankelijke Fractie (LOF) maakt zich zorgen over de veiligheid op de Maas bij de gemeente Boxmeer en de omliggende regio's. "Op onze waterwegen gebeuren steeds meer ongelukken met dodelijke afloop en omvangrijke schade", aldus Van der Zande.

"De burgemeesters van de gemeenten Cuijk en Boxmeer hebben in een brief aan Rijkswaterstaat Zuid-Nederland aandacht gevraagd voor de ontwikkeling van de verkeersveiligheid op de A73 omdat er veel ongelukken gebeuren. Een prima initiatief", benadrukt Van der Zande. "In het verlengde daarvan vraagt de LOF zich af of de veiligheid op de rivier de Maas voldoende gewaarborgd is binnen onze gemeentegrenzen en daarbuiten. Ook op onze waterwegen gebeuren steeds meer ongelukken. Vaak gaat het om ongelukken tussen de beroepsvaart en recreanten, maar ook tussen de beroepsvaart onderling en ongelukken van de buitencategorie, zoals in Grave."

Schriftelijke vragen
Ondanks de aanwezige veiligheden (communicatie tussen schippers en sluispersoneel en een ballenketting bij de stuwen) ziet Van der Zande het toch nog soms misgaan. "Denk aan de vrachttanker met benzeen bij Grave of aan het jacht met diverse personen aan boord enige jaren geleden bij Cuijk", zegt het raadslid uit Beugen. "De veiligheidsregio's hebben mee moeten bezuinigen en ook de waterpolitie is geconfronteerd met vergaande veranderingen. Op sommige plaatsen maken agenten van de waterpolitie zich zorgen over hun inzetbaarheid. De LOF maakt zich dan ook zorgen over de algemene veiligheid op en aan het water."
Van der Zande wil nu via schriftelijke vragen weten of het Boxmeerse college van B en W de zorgen van LOF onderschrijft en op welke wijze de samenwerking tussen partijen (gemeente, Rijkswaterstaat, brandweer, waterpolitie) is geregeld bij ongevallen op het water. Ook wil LOF inzicht in de voorschriften voor de pleziervaart en de beschikbare hulpmiddelen van de brandweer.

Meer berichten