Ietje Pinckers, Joleen Sengers-Kay en burgemeester Gradisen bij het schilderij van burgemeester Sengers. (Foto: Jos Gröniger)
Ietje Pinckers, Joleen Sengers-Kay en burgemeester Gradisen bij het schilderij van burgemeester Sengers. (Foto: Jos Gröniger)

Burgemeester Sengers keert terug in Mook

  •   keer gelezen   Politiek

MOOK | Na ruim een halve eeuw keerden afgelopen week twee afbeeldingen van de voormalige burgemeester van de gemeente Mook en Middelaar, (JJM) Henricus Sengers, terug in Mook. Een buste en een schilderij van de burgervader die van 1914 tot 1946 in de gemeente werkzaam was werd door kleindochter Joleen Sengers-Kay terug geschonken.

door Jos Gröniger

De beide kunstwerken van Peter Rovers (buste uit 1931) en schilderij van Jacques van Mourik (1921) werden in 1963 verscheept naar het Canadese Oakville waar Sengers' zoon Frans, diens echtgenote Hansje en dochter Joleen vanuit Noord Limburg naar verhuisden.

Plaats
Aan de terugkeer van beide kunstwerken ging een lange tijd van voorbereidingen vooraf. "Twee jaren heeft het geduurd voordat alle formaliteiten geregeld waren", zegt Ietje Pinckers-Van Roosmalen van Stichting Jacques van Mourik. Beide kunstwerken krijgen straks een plek in de expositieruimte van kunstenaarscollectief Stichting Jacques van Mourik die is gehuisvest in het raadhuis in Mook.

Burgemeester Sengers
Henricus Sengers werd op 10 juni 1914 benoemd als burgemeester van de gemeente Mook en Middelaar. Als 33-jarige was hij destijds Limburgs jongste burgemeester. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn oom, de op 31 maart 1914 overleden burgemeester Cooijmans.
Twee weken later, drie dagen na de festiviteiten omtrent zijn aanstelling, brak de Eerste Wereldoorlog uit. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was Henricus Sengers de burgemeester in Mook en Middelaar.

Meer berichten