Wethouder Gerard Stoffels: 'Er is veel draagvlak voor de maatregelen tegen wateroverlast.' (foto: Martijn Schwillens)
Wethouder Gerard Stoffels: 'Er is veel draagvlak voor de maatregelen tegen wateroverlast.' (foto: Martijn Schwillens)

'Bewoners betrokken bij aanpak van wateroverlast in regio Cuijk'

Politiek 798 keer gelezen

CUIJK | De gemeenteraad van Cuijk stemde onlangs in met een pakket maatregelen om wateroverlast in de toekomst zoveel mogelijk te beperken. De maatregelen, die tussen nu en 2022 ruim drie miljoen euro gaan kosten, moeten meerdere gebieden in de gemeente Cuijk beter inrichten op extreme buien zoals in 2016. "De aanpak verschilt per locatie", aldus wethouder Gerard Stoffels (Algemeen Belang Cuijk).

Door Martijn Schwillens

De extreme regenval in het voorjaar van 2016, toen in korte tijd 85 millimeter regen viel en straten blank kwamen te staan, heeft volgens Stoffels gezorgd voor een 'versnelling van de maatregelen'. "Er lagen al plannen, maar die bui maakte duidelijk dat er wat moest gebeuren om in te spelen op het veranderende klimaat. Een specialistisch bureau heeft vervolgens de pijnpunten in kaart gebracht en we hebben in de dorpen en wijken verschillende informatiebijeenkomsten gehouden waar mensen hun eigen ervaringen konden delen. Mensen voelen zich hulpeloos als het water begint te stijgen en hun huis onder water komt te staan. Er is daarom veel draagvlak."

Nieuwe situatie
Niet op basis van theorie aan het werk gaan, maar wiskundige getallen samenbrengen met de praktijk, is de weg die Cuijk heeft bewandeld. Stoffels: "Op basis van wateroverlast in 2016 was het gemakkelijk geweest om te zeggen: 'Daar en daar was de overlast, daar en daar gaan we aan de slag.' We hebben eerst bewoners erbij betrokken en hen gevraagd of onze bevindingen ook overeenkwamen met de praktijk. Ons rioolstelsel is op veel plekken ingericht op de opvang van 20 tot 30 millimeter regenwater per uur. We willen toewerken naar een situatie waarbij het riool samen met de opvang van regenwater op straat een dergelijke regenbui zoals in 2016 kan verwerken."
Stoffels geeft tot slot aan dat de maatregelen een flinke stap in de goede richting zijn, maar dat wateroverlast bij extreme regenval nooit helemaal voorkomen kan worden. "We pretenderen ook niet dat we alle wateroverlast kunnen aanpakken. In 2016 is bijvoorbeeld in Boxmeer een bui van 110 millimeter gevallen. In zulke gevallen krijg je hoe dan ook overlast."

Locaties
Locaties waar de wateroverlast als eerste wordt aangepakt, zijn De Klef, De Vang en Prinstenstal in Beers, Liesmortel in Sint Agatha, Kruishout, Kaneelstraat en Kamille in Cuijk, Beijerd en 't Riet, Liefkeshoek en Mariagaarde in Katwijk en de dorpskern van Haps. "De aanpak verschilt per locatie", verduidelijkt wethouder Gerard Stoffels. "Op veel plekken wordt een apart regenwaterriool aangelegd. Verder gaan we her en der drempels verhogen, komen er kleppen die voorkomen dat rioolwater via de toiletten het huis binnenkomt en leggen we wadi's aan om regenwater op te vangen. Hiermee worden problemen verder benedenstrooms voorkomen en wordt ook verdroging aangepakt, omdat het grondwater op die plekken beter op peil blijft. Voorheen ging alles direct de rioolbuis in en was het weg."
Bovenop deze plannen werkt Cuijk aan stimuleringsmaatregelen. "We denken aan een eenmalige subsidie of korting om mensen aan te moedigen om een verhard stuk voortuin te vergroenen of de regenpijp af te koppelen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant