Rob Poel (PvdA) voert de oppositie aan in de Cuijkse gemeenteraad. 'Bij sommige beleidsstukken heb ik als voordeel dat ik de dossiers nog ken van mijn tijd als wethouder.' (foto: Martijn Schwillens)
Rob Poel (PvdA) voert de oppositie aan in de Cuijkse gemeenteraad. 'Bij sommige beleidsstukken heb ik als voordeel dat ik de dossiers nog ken van mijn tijd als wethouder.' (foto: Martijn Schwillens)

'Als je jezelf laat gelden, dan word je snel weggezet als rancuneus'

Politiek 986 keer gelezen

CUIJK | Een half jaar na de raadsverkiezingen in Cuijk, is het een mooi moment om de sfeer te peilen bij Rob Poel van de PvdA. De voormalig wethouder moest na de verkiezingen in maart, na een 'regeerperiode' van vier jaar, weer plaatsnemen in de oppositiebankjes. "Als je jezelf laat gelden, dan word je snel weggezet als rancuneus en dat ben ik niet. Maar als je niet proactief wordt geïnformeerd, moet je soms harder op de deur kloppen", benadrukt Poel.

Door Martijn Schwillens

De rol van oppositieleider past Poel. Niet verwonderlijk, want tussen 2010 en 2014 voerde hij al eens de oppositie aan. Sowieso is de politieke arena aan het Louis Jansenplein een soort van tweede huis voor de 58-jarige Cuijkenaar, die zich al twaalf jaar begeeft in de lokale politiek. "Ik neem mijn rol als lid van de gemeenteraad, het hoogste orgaan binnen de gemeente, uiterst serieus. Als raadslid is het mijn taak om te zien of het college zijn werk goed doet. Daar moet de Cuijkse burger ook vanuit kunnen gaan. Ik zit er niet om alleen raadsgeld op te strijken."

Trots
Want de gemeente Cuijk kan wel wat oppositie gebruiken, zegt Poel vanaf het terras van De Looierij. De locatie voor het interview, bij de dagbesteding aan het Deken van de Ackerhof, is niet toevallig gekozen. "Dit is één van de projecten waarvan ik mede aan het stuur heb gezeten en waar ik trots op ben dat het van de grond is gekomen. Net als natuurpoort de Bungelaar, de bioscoop, bistro Lavendelplein, het crematorium, de Kop van de Molenstraat en verschillende projecten in het sociaal domein. Dat ik geen wethouder meer ben, deed op het begin uiteraard pijn, want het liefst zou ik er als wethouder bij zijn als straks een aantal van die projecten of de 54 woningen voor mensen met een beperking bij De Looierij worden opgeleverd. Maar de kritische vragen komen voort omdat ik als raadslid het college ook controleer of ze hun werk goed doen als dagelijks bestuur en proactief geïnformeerd wil worden. En dat helaas niet altijd wordt. Ik heb geen moeite met die rol, want daar zit ik voor. Ik heb eerder het idee dat anderen daar meer moeite mee hebben."

Eenmansfracties
Dat Cuijk inmiddels vijf eenmansfracties in de oppositie kent, hoeft volgens Poel geen probleem te zijn. Het gaat er volgens hem om hoe die vijf fracties invulling geven aan hun oppositierol. "Want je voelt je soms wel een roepende in de woestijn. Iedereen pakt zijn of eigen rol, maar meer oppositie blijft wenselijk, want dat houdt iedereen scherp. Als oud-wethouder heb ik vaak net waar meer kennis over bepaalde dossiers en blijf ik daarin ook heel actief. Logisch dat die dossiers je niet loslaten omdat je daarin het nodige hebt opgebouwd." Dat hem soms een harde oppositietoon wordt verweten, deert hem niet. "Neem de Schouwburg. De Cuijkse burger mag nu toch wel eens weten of er extra geld voor uit getrokken moet worden of niet. Zeker omdat we nog 1,7 miljoen euro moeten bezuinigen. Als duidelijkheid te lang uitblijft, dan eis ik die duidelijkheid. Als anderen dat te hard vinden of niet leuk, dan is dat maar zo."
Hij besluit: "Ik heb in juli het nieuwe college het voordeel van de twijfel gegeven, maar wanneer er geen helderheid komt in november, dan voorspel ik toch een politiek hete herfst of beter gezegd een hete winter."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant