Tijdens het Burgerberaad in Cuijk gingen bewoners aan de slag met hun ideeën over de openbare ruimte in hun gemeente.
Tijdens het Burgerberaad in Cuijk gingen bewoners aan de slag met hun ideeën over de openbare ruimte in hun gemeente.

Burgerberaad Cuijk: eerste zaadje is geplant

  •   keer gelezen   Politiek

CUIJK | Veiligheid, ontmoetingsplekken creëren en verantwoordelijkheid durven nemen, vormen de drie belangrijkste thema's waarmee de werkgroepen die gevormd zijn na het eerste Burgerraad in Cuijk de komende weken aan de slag gaan.

Door Martijn Schwillens

Cuijk wil burgers meer betrekken bij de lokale besluitvorming en heeft een Burgerberaad in het leven geroepen dat de kans krijgt om plannen uit te werken voor de invulling van de openbare ruimte (groen, wegen, centrum et cetera). Het Burgerberaad voorziet blijkbaar in een behoefte, want de eerste bijeenkomst -die afgelopen donderdag plaatsvond in het Merletcollege- kende een opvallend hoge opkomst. "We hadden op 60 tot 80 mensen gerekend, dus dat we uiteindelijk 165 mensen in de zaal hebben, is fantastisch", zei Harm van Dijk, die het Burgerberaad begeleidt.

Concrete uitwerking
Als er op een bepaalde plek veel in het gras wordt geparkeerd: moet je dan strenger handhaven of juist overwegen parkeerplaatsen aan te leggen? Het waren discussies die voorbij kwamen tijdens het Burgerberaad. De komende weken gaan de deelnemers in werkgroepjes aan de slag om te komen tot reële voorstellen die op 23 en 24 november tijdens een eindconferentie worden gepresenteerd. Uiteindelijk worden een of twee plannen uitgekozen voor concrete uitwerking. Het succes van het Burgerberaad valt of staat uiteindelijk wat gedaan wordt met die plannen. Van Dijk: "Het liefst zouden we zien dat ze zo direct mogelijk worden voorgelegd aan de gemeenteraad, maar het college van B en W wil dat niet liever niet."

Meer berichten